Megosztó milliárdos lett az új amerikai oktatási miniszter

A szenátus elnöki tisztségét is betöltő Mike Pence alelnöknek is szavaznia kellett, hogy Betsy DeVos, az oktatási tárca jelöltjét a szenátus plenáris ülése jóváhagyja.

Betsy DeVost 51:50 arányban szavazták meg oktatási miniszternek azt követően, hogy két republikánus szenátor nem szavazott rá s a demokrata szenátorok hétfőről keddre virradóra egész éjjel üléseztek, tiltakoztak, beszédeket mondtak DeVos ellen.

Betsy DeVos 59 éves, ő és családja rendkívül befolyásos Michigan államban. Édesapja hozta létre 1983-ban a konzervatív Családtervezési Tanács nevű szervezetet, férje pedig az Amway multinacionális vállalatbirodalom örököse és tulajdonosa.

A DeVos-család a konzervatív ügyek szószólójaként és aktív anyagi támogatójaként ismert az amerikai politikai és közéletben, s Donald Trump annak ellenére kérte fel őt az oktatási minisztérium élére, hogy DeVos az elnökválasztási kampányban Donald Trump jelöltsége ellen foglalt állást.

DeVos jelöltségét a pedagógustársadalom egy része és a szakszervezetek eleve elutasítással fogadták: részben támadták őt azért, mert milliárdos, részben pedig mert túlságosan is konzervatívnak és vallásosnak ítélték.

Egyesek azt hangoztatták, hogy mélyen vallásos volta miatt nem tudja majd kettéválasztani az oktatásban az egyházat az államtól, és egyes, túlnyomórészt demokrata párti politikusok álláspontja szerint a magániskolákat részesítené előnyben az állami iskolákkal szemben, s azzal vádolták a jelöltet, hogy nem támogatná a közoktatást.

Meghirdetett programja szerint Betsy DeVos szélesítené az iskolaválasztási lehetőségeket, s a szerényebb jövedelmű családoknak egyfajta bónuszokat adna, ha magániskolába szeretnék beíratni gyermekeiket. Michigan állam egyébként a bölcsője az úgynevezett bónuszos iskolarendszernek,  amelyben a magániskolákat részben költségvetésből finanszírozzák, és a szegényebb családokat bónuszokkal segítik, ha ilyen iskola mellett döntenek állami oktatási intézmény helyett. Betsy DeVos 2010-ben országos szervezetet hozott létre ezen iskolamodell támogatására.

Az elmúlt hetekben a demokrata politikusok szinte mozgalommá szélesítették a tiltakozást DeVos jelöltsége ellen. A hétfőről keddre virradó éjjel tartott ülésükön a demokrata szenátorok kétségbe vonták Betsy DeVos alkalmasságát. Elizabett Warren szenátor szerint „nehéz elképzelni rosszabb választást az oktatási minisztérium élére”, Chuck Schumer, a demokraták szenátusi csoportjának vezetője pedig azt állította, hogy DeVos „a legkevésbé kvalifikált egy történelmileg kevéssé kvalifikált kormányban”. Két republikánus szenátor – az alaszkai Lisa Murkowski, és Maine állam szenátora Susan Collins – már a múlt héten bejelentette, hogy nem támogatja Betsy DeVos jelöltségét.

Támogatói szerint viszont a leendő miniszter a lehető legjobb esélyt jelenti a bajokkal küszködő amerikai oktatási rendszer megreformálására. Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésében szögezte le: „Betsy DeVos reformer, nagyszerű oktatási miniszter lesz gyermekeink számára”.

Miután a szavazáskor 50:50 arány alakult ki, Mike Pence alelnök voksa döntött.

„A mai szavazás minden egyes gyermeket hozzásegít ahhoz, hogy esélye legyen a lehető legjobb oktatáshoz” – hangsúlyozta Pence alelnök a szenátusi döntés után.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »