Nem vonja vissza a rendeletet a román kormány, nem mond le a miniszterelnök

A bukaresti szociálliberális kormány nem vonja vissza a büntető törvénykönyv (Btk) módosításáról szóló sürgősségi rendeletét – közölte Sorin Grindeanu miniszterelnök csütörtökön.

A kormányfő Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével közösen tartott bukaresti sajtóértekezletén először lépett nyilvánosság elé az utóbbi két évtized legnagyobb tüntetéseit, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi rendelet kedd esti elfogadása óta.

Grindeanu elmondta, nem az éj leple alatt fogadták el a vitatott kormányrendeletet, hiszen máskor is előfordult, hogy a kormány későig dolgozik, és szerinte a kabinet betartotta a szabályokat, hiszen a rendelet elfogadását társadalmi vita előzte meg, és (egy korábbi szövegváltozatról) a legfelső bírói tanács véleményét is kikérték.

A rendelet sürgősségét Grindeanu azzal indokolta, hogy már két hete tüntettek az országban azok, akiket azzal vezettek félre, hogy a kormány amnesztiára és közkegyelemre készül, ezért maga kérte az igazságügyi minisztert, mielőbb terjessze be végleges tervezeteit, hogy lezárják az ügyet.

Elmondták: a PSD végrehajtó bizottsága egyhangú szavazattal bizalmáról biztosította Grindeanut, a miniszterelnök pedig – akinek a távozását több százezer tüntető követelte előző nap – nem mond le.

 

Dragnea leszögezte: a PSD nem szervez ellentüntetést, „nem akar egymillió embert utcára szólítani”, hogy ne uszítsa a román állampolgárokat egymás ellen. A PSD aláírásgyűjtéssel akar lehetőséget teremteni arra, hogy választói kifejezzék támogatásukat politikája iránt.

A pártelnök felhívta a figyelmet: a PSD tisztességesen nyert választásokat, a törvényeket és alkotmányt betartva, legitim módon kormányoz, ezért minden, a kormány tevékenységének aláásását célzó próbálkozást a törvényes rend elleni destabilizálásnak tekint.

Dragnea azt állította, tiszteli a jóhiszemű tüntetőket és jogukat véleményük kifejezéséhez, ugyanakkor elítélte azokat a vélhetően „lefizetett rendbontókat, akik összetűzést provokáltak a csendőrséggel. Szerinte a belügyi egységek szakszerűen kezelték az előző napi erőszakos cselekményeket, amelyekért szerinte Klaus Iohannis államfőt terheli az erkölcsi felelősség.

A PSD elnöke kifejtette: a tüntetőket egy profi hazugságkampánnyal vezették félre. A pártelnök kitérő választ adott arra, hogy vajon Románia legfőbb szövetségeseit is félrevezették-e, és ennek tulajdonítja-e, hogy hat nyugati ország nagykövete közös állásfoglalásban fejezte ki aggodalmát a kormány keddi döntése miatt, amellyel szerintük aláaknázta Romániának a jogállam megerősítése és a korrupcióellenes harcában az elmúlt tíz évben elért eredményeit.

Dragnea hazugságnak nevezte, hogy az ellene indított második büntetőpert megszüntetné a rendelet, kérdésre válaszolva azonban elismerte, hogy a hivatali visszaéléssel kapcsolatos vádat ejteni kell. Elmondta: ügyvédei megpróbálják elérni az első büntetőperében rá kiszabott felfüggesztett börtönbüntetésről szóló ítélet megsemmisítését, amelyet formailag hiányosnak tart. Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a miniszterelnöki tisztségre pályázik, és azért próbál megszabadulni priuszától, hogy elhárítsa ennek jogi akadályát.

 

Miután a Btk-módosítás ellenzői megtudták, hogy a kormány nem vonja vissza sürgősségi rendeletét, csütörtök este ismét tüntetők vonultak utcára Bukarestben és az ország más nagyvárosaiban.

Forrás: MTI/Adevarul

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »