Irán rakétát tesztelt, Washington vizsgálja

Irán közepes hatótávolságú rakétát tesztelt, amely több mint 1000 kilométer megtétele után megsemmisült – közölte egy amerikai tisztviselő hétfőn.

A rakétatesztet vasárnap hajtották végre az észak-iráni Szemnán város közelében – mondta a tisztviselő. Hozzátette, ezzel a rakétatípussal legutóbb tavaly júliusban hajtottak végre kísérletet.

Sean Spicer fehér házi szóvivő közölte: Washington tudatában van a rakétakilövésnek, jelenleg annak pontos jellegét vizsgálják.

Teherán szombaton megdöbbenéssel reagált arra a hírre, hogy Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország – köztük Irán – állampolgárait kitiltotta az Egyesült Államokból, és válaszlépéssel fenyegetőzött. Az iráni hatóságok attól tartanak, hogy a washingtoni döntés csak tovább szítja a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Teherán aggodalommal fogadta, hogy Donald Trump elnök kampánya során az Irán és a nagyhatalmak közötti atomalku felülvizsgálását hangoztatta. Ezt Rex Tillerson, leendő amerikai külügyminiszter is kilátásba helyezte.

Barack Obama is megszólalt a Donald Trump bevándorlást szigorító rendeletével kapcsolatban. A volt elnök szerint a rendelet vallásuk szerint diszkriminál embereket, amivel – mint fogalmazott – „mélységesen nem ért egyet”. ” A tét az amerikai értékrendszer” – tette hozzá.

Barack Obama először nyilatkozott a Fehér Házból történt távozása óta. A korábbi elnök közleményben biztosította támogatásáról a Donald Trump bevándorlást szigorító rendelete ellen tiltakozókat.

Új szóvivője, Kevin Lewis a közlemény nyilvánosságra hozatalakor leszögezte: a volt elnök igyekszik tartani magát ahhoz az amerikai hagyományhoz, hogy volt elnökök tiszteletben tartják utódjuk munkáját, illetve döntéseit. Most azonban azért fejezi ki egyet nem értését Donald Trump döntésével, mert szerinte alapvető értékekről van szó, s mert erre buzdítja őt az a politikai aktivitás, amelyet szerte az országban tapasztal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »