Hullanak a jobboldali francia elnökjelöltek

Kizárta a francia jobboldali előválasztás második helyén végzett Alain Juppé, hogy elindul a tavaszi elnökválasztáson, amennyiben a konzervatív jelöltté választott Francois Fillon visszalépésre kényszerül a felesége állítólagos fiktív parlamenti állása ügyében indított ügyészi vizsgálat miatt.

„Francois Fillon meggyőző bizonyítékokat mutatott be, és meggyőződésem, hogy folytatni tudja a kampányát” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Alain Juppé a dél-franciaországi Bordeaux-ban.

„Van egy kérdés, amelyet egyértelműen tisztázni akarok, mert már hallom a pletykákat. Megvolt az előválasztás, a választók egyértelműen döntést hoztak és egyáltalán nem áll szándékomban elindulni (az elnökválasztáson). Vagyis ami az én személyes helyzetemet illeti, a válaszom nem, egyértelműen nem” – hangsúlyozta a jobboldali politikus.

„Francois Fillon egyelőre nem vonult vissza. Azt mondta, hogy akkor teszi meg, ha eljárás indul ellene. Nincs eljárás ellene” – tette hozzá a bordeaux-i polgármester.

A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával vizsgálatot indított a Le Canard enchainé egyik cikke alapján. A jól értesült szatirikus hetilap azt állította, hogy Penelope Fillon nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett. Bővebben

A „gyalázatosnak” és rágalomnak minősített vádakat Francois Fillon csütörtökön cáfolta, elmondta, hogy felesége 1981 óta „törvényesen és átláthatóan” dolgozott mellette asszisztensként, és ezt bizonyítani tudja az ügyészségen.

Alain Juppé úgy vélte, hogy a francia parlamentnek az Európai Parlament mintájára szigorúbban és egyértelműen kellene szabályoznia a jövőben az asszisztensek alkalmazását.

Amennyiben nem fiktív állásról van szó, a családtagok alkalmazása munkatársként nem tilos a nemzetgyűlési képviselőknek. Az asszisztenciára közel havi 10 ezer eurós állami kerete van minden képviselőnek, s közel 20 százalékuk a házastársát vagy valamelyik rokonát bízza meg a bizalmas feladattal.

A felmérésekben jelenleg Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope gate-nek nevezett gyanú.

Francois Fillon politikustársai – politikai manipulációnak minősítve a Le Canard enchainé cikkét – egy emberként vették védelmükbe az elnökjelöltet, ugyanakkor többségük elismerte, nem tudott arról, hogy képviselőként Fillon a feleségét alkalmazta asszisztensként a nemzetgyűlésben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »