Abe akár külön is tárgyalna Trumppal a kereskedelemről

Abe Sindzó japán miniszterelnök azt mondta csütörtökön, hogy lehetségesnek tartja a kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalásokat Tokió és Washington között – még azután is, hogy Donald Trump amerikai elnök kivonja az Egyesült Államokat a TPP-ből.

Donald Trump betartotta a választási kampányában tett ígéretét, és hétfőn aláírta azt az elnöki rendeletet, mellyel az Egyesült Államok kilép a TPP-ből, azaz a Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Egyezményből, elszeparálva ezzel az USA-t ázsiai szövetségeseitől. Trump szerint ugyanis az említett megállapodás munkahelyektől és lehetséges beruházásoktól fosztaná meg az amerikaiakat.

„Japán továbbra is hangsúlyozni fogja a TPP fontosságát, ám ez nem zárja egy esetleges gazdasági partnerségi megállapodás vagy szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttét a két ország között” – mondta a japán miniszterelnök a parlamentben, miután a két nemzet közötti kereskedelmi lehetőségekről kérdezték.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Abe szerint azonban mindaddig felesleges találgatni egy ilyen paktumról, míg nem körvonalazódik teljesen az új kabinet felállása és Trump kereskedelempolitikája. Az új amerikai elnök azt már világossá tette, hogy előnyben részesíti a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat a többoldalú megállapodásokkal szemben.

Nem tudni, mi lesz a TPP sorsa

A fennmaradó 11 TPP-nemzet – Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Brunei, Chile, Malajzia, Mexikó, Peru, Szingapúr és Vietnam – várhatóan márciusban tárgyalnak arról, hogy megpróbálják megmenteni a többoldalú kereskedelmi szerződést.

Ausztrália és Új-Zéland közvetlenül Trump bejelentése után Kínát javasolta mint lehetséges új tagot az USA helyett, ám Pekingnek megvannak a saját többoldalú kereskedelmi megállapodásai, ezen felül pedig Japán sem lelkesedik az ötletért. Több ázsiai ország ugyanis a TPP-ben látta a lehetőséget, hogy ellensúlyozzák az egyre növekvő kínai gazdasági jelenlétet.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »