Ausztrália jóval előrébb jár Európánál a menekültügy kezelésében

Az Egyesült Államok fogadja be azoknak a menedékkérőknek egy részét, akik Ausztráliába akartak menni, de jelenleg csendes-óceáni szigetországokban lévő táborokban vesztegelnek – jelentette be vasárnap az ausztrál miniszterelnök.

Malcolm Turnbull azt nem árulta el, hogy erről egyeztetett-e Donald Trumppal, az Egyesült Államok következő elnökével, amikor beszélt vele telefonon, ugyanakkor jelezte:

“Egyszerre egy kormányzattal tárgyalunk, és az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy elnöke van.”

Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke

Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke

Trump elnökválasztási kampányában a muszlimok befogadásának leállítását ígérte, azok pedig, akik Ausztráliába szeretnének bejutni, jobbára közel-keleti, ázsiai és afrikai muszlimok.

Ausztrália 2013-ban vezetett be rendkívül szigorú menekültügyi korlátozásokat – akik hajón érkeznek, azok nem léphetnek be az országba, jogvédők által nyomorúságosnak minősített táborokban kell kivárniuk menedékkérelmük elbírálását, és akkor sem léphetnek be az országba, ha megkapják a menekültstátust, hiszen a naurui és pápua új-guineai táborokban már nem üldözik őket. Szeptemberben Ausztrália is beleegyezett, hogy közép-amerikai menekülteket vesz át egy Costa Rica-i menekülttáborból.

Jelenleg mintegy 1200 ember vesztegel a táborokban, némelyek már több mint 3 éve ott tartózkodnak. Az ENSZ és jogvédő szervezetek már többször kritizálták Ausztrália eljárását, ugyanakkor az ausztrál kormányzat fizet azért ezeknek az országoknak, hogy ott ellássák a menedékkérőket.

Az ausztrál miniszterelnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok csak azok közül fogad be menekülteket, akik jelenleg Pápua Új-Guineán vagy Naurun vannak, aki ezután érkezik, az nem juthat el így Amerikába. Az áthelyezések pontos számát és időzítését még nem hozták nyilvánosságra, de Turnbull elmondta, hogy a nőket, gyerekeket és családokat előnyben részesítik, akinek viszont elutasították a kérelmét, annak vissza kell térnie saját országába.

“Arra számítunk, hogy az embercsempészek marketingfogásként az Amerikába jutás lehetőségével próbálják majd meg rávenni a kiszolgáltatott embereket, hogy szánják rá magukat a veszélyes utazásra a tengeren” – hangoztatta Turnbull.

Az ausztrál határőrség tudatta: készen állnak a hajók, hogy a menedékkérőket visszafordítsák Indonéziába, ha abban a reményben jönnek, hogy így eljuthatnak az Egyesült Államokba. 2014 óta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni Ausztráliában, a haditengerészet ez idő alatt 29 hajót küldött vissza Indonéziába.

Azoknak a menedékkérőknek, akik elutasítják az áthelyezést és saját országukba sem szeretnének visszatérni, 20 éves naurui vízumot ajánlanak fel, de pénzügyi támogatást nem kapnak majd – mondta el Peter Dutton bevándorlásügyi miniszter.

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »