A szenátus rábólintott: James Mattis az új védelmi miniszter

Megszavazta az amerikai szenátus illetékes testülete helyi idő szerint szerdán, hogy James Mattis, a hadsereg Középső Parancsnokságának közel-keleti térségért felelős korábbi parancsnoka legyen a védelmi miniszter a hamarosan hivatalba lépő új amerikai kormányzatban.

A szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottsága elsöprő többséggel hagyta jóvá a 67 éves nyugalmazott tábornok jelölését, így immár bizonyos, hogy ő lesz a védelmi tárca birtokosa Donald Trump leendő elnök kabinetjében.

  • Kicsoda James Mattis?
Mattist – aki az egyik legtapasztaltabb stratégának számít az amerikai hadseregben – politikai értelemben “héjának”, azaz keményvonalasnak tartják. A seregben “Veszett Kutya” néven emlegették.

Több mint négy évtizeden keresztül szolgált a tengerészgyalogságnál. 1991-ben az Öböl-háborúban harcolt, 2001-ben Dél-Afganisztánban vezetett hadjáratot, 2003-ban Irakban irányította a tengerészgyalogosokat.

A tábornok neve 2004-ben vált ismertté a szélesebb közvélemény előtt, amikor az iraki Fallúdzsa ostromát irányította. Majd 2010-ben az amerikai haderők közel-keleti, észak-afrikai és közép-ázsiai műveleteiért felelős, úgynevezett Középső Parancsnokság (Centcom) élére nevezték ki.

Ezt a posztot 2013-ig töltötte be, de közben folyamatos vitában állt az Obama-kormánnyal annak Iránnal kapcsolatos politikája miatt, mert úgy gondolta, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene készülnie egy Iránnal kialakuló konfliktusra. A tábornok az Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut is ellenezte.

Körvonalazódik a Trump-adminisztráció

Washingtonban bejelentették azt is, hogy Trump várhatóan a volt georgiai kormányzót jelöli az agrártárca élére. Hírforrások szerint a több mint 70 tagot számláló mezőgazdasági tanácsadó testület elsöprő többsége Sonny Perdue-t javasolta.

“Olyasvalakit akartak, aki belevaló, nem ijed meg a saját árnyékától” – mondta a Politico hírportál riporterének Gary Baise washingtoni ügyvéd, aki részt vett a tanácsadói bizottság létrehozásában.

Donald Trump a sajtó szerint azt szeretné, hogy a leendő agrárminiszter ne csak a mezőgazdasággal, hanem a vidéki közösségekkel, a farmercsaládokkal is törődjön. Ezt azért is tartja különösen fontosnak, mert választási győzelmét ez a társadalmi réteg jelentősen elősegítette. Perdue otthonosan mozog ebben a világban: maga is kis családi farmon nőtt fel Georgiában, és jelenleg is több, a mezőgazdasághoz kapcsolódó vállalkozása van.

Folytatódott a kongresszusban szerdán Betsy DeVos oktatási miniszterjelölt meghallgatása is, és megtartotta expozéját, illetve válaszolt a kérdésekre Wilbur Ross, a kereskedelmi tárca várományosa, Tom Price, az egészségügyért és emberi erőforrásokért felelős miniszterjelölt, Ryan Zinke, az elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő földek, köztük a nemzeti parkok felügyeletéért felelős tárca várományosa és Scott Pruitt is, aki várhatóan a környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetője lesz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Tetszik az EU-nak Ausztria helyreállítási terve

Ausztriába ért az Európai Unió mind a 27 tagállamát érintő turné, amelyen Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen találkozik az egyes országok vezetőivel és áttekintik a Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag országonkénti terveit. 

Read More »

Hétindító elemzés: DAX, Nasdaq, olaj és dollár

Ezen a hétfőn is jelentkezünk heti SURF elemzésünkkel, melyben közkedvelt befektetési eszközök árfolyammozgásait lehet végigkövetni egy újszerű megközelítés mellett. A mai videóban az EUR/USD. az AUD/USD az olaj és a DAX, valamint új belépőként a Nasdaq, azaz az amerikai technológiai index szerepel.

Read More »