Négyéves csúcsra ért az infláció az Egyesült Államokban

Az előző havihoz képest és éves összevetésben is gyorsult a fogyasztói árak növekedésének üteme decemberben az Egyesült Államokban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy az éves szintű infláció négy éve a legmagasabb, 2,1 százalék volt decemberben a novemberi 1,7 százalék után – a szakértők is 2,1 százalékos decemberi inflációval számoltak.

Havi összevetésben a fogyasztói áremelkedés is a várt mértékű, 0,3 százalék volt a novemberi 0,2 százalékot követően. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció 0,2 százalék volt havi bázison decemberben, ugyanúgy, mint novemberben, ami szintén megegyezett az elemzői várakozásokkal.

Az éves maginfláció 2,2 százalék volt a novemberi 2,1 százalék után, ami szintén egyezett az elemzői várakozásokkal.

A meglepetések elmaradása ellenére az adatsor azért kiemelt fontosságú, mert megerősíti azt a feltételezést, hogy a FED idén négyszer is kamatot emelhet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »