Jövő év végéig még biztosan folytatódik az EKB programja

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton, egy csökkentett havi keretösszeggel viszont meghosszabbította eszközvásárlási programjának futamidejét.

Az EKB legutóbb márciusban hozott monetáris ösztönző intézkedéseket: 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra emelte, illetve mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétek kamatát.

Az eredetileg 2017 márciusi lejárattal tervezett APP (Asset Purchase Programme) eszközvásárlási program futamidejét viszont legalább 2017 decemberéig, vagy szükség esetén még tovább is meghosszabbítják, de csökkentett keretösszeggel. A program jelenleg havi 80 milliárd eurós keretösszege 2017 márciusától 60 milliárd euróra csökken.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A bejelentést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy a kamatlábak belátható időn belül, az eszközvásárlási program futamideje alatt mindenképpen, de akár huzamosabb ideig is a jelenlegi, vagy a jelenleginél alacsonyabb szinten maradnak.

Forrás: MTI

Friss hírek