Újabb reakciók a Trump interjúban elhangzottakra

John Kerry amerikai külügyminiszter egy televíziós interjúban bírálta Donald Trump megválasztott elnököt, és úgy vélte, helytelen, hogy Trump – ahogyan ő fogalmazott – „belelép” más országok politikájába.

Az amerikai diplomácia leköszönő irányítója a CNN hírtelevízió nemzetközi kiadásának Londonban adott interjújában minősítette „helytelennek” Donald Trump megnyilvánulásait. John Kerry külön kiemelte a megválasztott elnök Angela Merkel német kancellár címére intézett kritikáját a menekültpolitika ügyében. „Úgy gondolom, nagyon óvatosnak kell lennünk, amikor azt sugalljuk, hogy Európa egyik legerősebb vezetője ilyen vagy olyan hibát követett el”- fogalmazott Kerry.

Vasárnap egy londoni és egy német lapnak adott interjújában Donald Trump bírálta, hogy Merkel 2015-ben csaknem 900 ezer menedékkérőt fogadott be. „Nagyon katasztrofális hibát követett el, hogy befogadta az összes illegálisan érkezőt, bárhonnan is jöjjenek” – mondta Trump a német Bild című lapnak.

Kerry viszont ezzel ellentétben „különlegesen bátornak” nevezte Merkel döntését a migránsok befogadásáról.

Federica Mogherini , az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megszólalt miután az interjúban Donald Trump megválasztott amerikai elnök egy gyorsan megkötendő kereskedelmi szerződést ajánlott Londonnak. „Addig nem kezdhet tárgyalásokba a brit kormány az Egyesült Államokkal kötendő kétoldalú kereskedelmi egyezményről, amíg a szigetország ki nem lép hivatalosan az Európai Unióból” – szögezte le Federica Mogherini főképviselő hétfőn Brüsszelben.

Teljesen egyértelmű az EU részéről, hogy amíg egy ország tagja az uniónak – márpedig az Egyesült Királyság jelenleg még annak számít -, addig semmilyen harmadik állammal nem folytathat kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat” – jelentette ki Mogherini a sajtótájékoztatóján. „Ez benne van a szerződésekben, amelyek minden egyes tagállamra egyaránt vonatkoznak egészen a tagságuk legutolsó napjáig” – fogalmazott. Hozzátette, hogy ezzel Boris Johnson brit külügyminiszter is egyetért.

Mogherini emellett visszautasította Trump azon állítását, miszerint más tagállamok is követni fogják a brit példát és távoznak az EU-ból. „Úgy gondolom, hogy az Európai Unió egyben fog maradni, erről 100 százalékosan meg vagyok győződve” – közölte. „Tiszteletben tartom az Egyesült Államok leendő elnökének véleményét, de az EU rendben lesz a jövőben” – mondta.

Johnson korábban kijelentette, hogy az amerikai-brit kereskedelmi megállapodás, amelynek létrejötte felől nincsenek kétségei, mindkét fél számára előnyös lesz.

Francois Hollande hétfő este válaszolt Donald Trump megválasztott amerikai elnök éles bírálatára, amellyel az Európai Uniót illette. A francia elnök szerint az EU-nak nincs szüksége olyan külső tanácsokra, amelyek megmondják, hogy mit tegyen. „Megerősítem, hogy Európa mindig készen áll a transzatlanti együttműködés folytatására, de érdekei és értékei függvényében határozza meg magát. Nincs szüksége olyan külső tanácsokra, amelyek megmondják, hogy mit tegyen” – fogalmazott a köztársasági elnök, miután kitüntette Jane Hartley-t, az Egyesült Államok párizsi nagykövetét.

„Amikor az új adminisztráció hivatalba lép, szeretnék emlékeztetni arra, hogy az Európa és az Egyesült Államok közti kapcsolatok mindig is elveken és értékeken alapultak. Ezeket az értékeket tiszteletnek, veszélyhelyzetben kölcsönös támogatásnak, és a nők és férfiak közötti egyenlőségnek, az ember iránti tiszteletnek nevezik” – tette hozzá Francois Hollande anélkül, hogy néven nevezte volna Donald Trumpot.

A megválasztott amerikai elnök azokat a NATO-tagállamokat is komoly bírálattal illette, amelyek nem járulnak hozzá az előirányzott mértékben a védelmi kiadásokhoz, az atlanti szövetséget pedig „elavult” szerveződésnek nevezte. Francois Hollande szerint a NATO „akkor lesz elavult, amikor a fenyegetések is azzá válnak”.

Európában mindenki reagálni akart Trump interjújában elhangzottakra, összefoglaló cikkünket a témában itt lehet elolvasni: Felbolydult Európa Trump interjúja miatt

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »