Decemberben már csökkent az olajtermelés, de a lényeg most következik

Az OPEC decemberi olajtermelése visszaesett a novemberi történelmi csúcsról azelőtt, hogy januártól életbe lépett az olajkartell fél évre szóló termeléscsökkentési megállapodása.

A Reuters hírügynökség tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján az valószínűsíthető, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) a decemberi termelése napi 200 ezer hordóval, 34,18 millió hordóra csökkent a novemberi napi 34,38 millióról.

A szervezetben legnagyobb befolyással rendelkező Szaúd-Arábia decemberi termelése napi 10,45 millió hordóra csökkent a novemberi 10,60 millió hordóról. Irak termelése 4,66 millió hordóról 4,71 millió hordóra, Iráné pedig napi 3,68 millió hordóról 3,71 millió hordóra emelkedett.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok novemberben arról állapodtak meg, hogy januártól napi 32,50 millió hordóra csökkentik a termelésüket az energiahordozó árának a felhajtása céljából.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára kedden 18 havi csúcson, 58,37 dolláron állt, míg csütörtökön 15.30 óra körül 56,95 dolláron jegyezték.

A fő kérdés persze az lesz, hogy a további, közel napi 1,7 millió hordós csökkenést hogyan tudják majd teljesíteni az OPEC-tagországok és a szintén termeléscsökkentést vállaló OPEC-en kívüli kitermelőknél hogyan alakulnak majd a januári adatok.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »