Irak újabb frontot nyitott az Iszlám Állam ellen

Az iraki hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy katonai műveletet kezdett a Szíriával határos Anbár tartomány nyugati térségében az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen, amelyet a biztonsági erők október közepe óta az észak-iraki Moszulban is támadnak.

Az újabb offenzíva helyszíne alapvetően egy sivatagos, gyéren lakott vidék, de stratégiailag fontos, mivel éppen az IÁ által Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus központjában található. A Jordániával és Szaúd-Arábiával is határos Anbár tartományban törékeny a biztonsági helyzet annak ellenére, hogy az iraki erők 2016-ban visszafoglalták a térség két legfontosabb városát, Ramádit és Fallúdzsát.

A mostani offenzíva elsődleges célja Ana település, továbbá Rava és Kadim felszabadítása. A hadsereget a műveletben a helyi törzsi harcosok mellett a Washington vezette nemzetközi koalíció légiereje is támogatja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Moszulban megtalálták az Iszlám Állam fegyvergyártó műhelyeit

Meredeken emelkednek az élelmiszerárak a moszuli offenzíva kezdete óta

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »