Lehet, hogy mégiscsak az elítélt Dragnea lesz a román kormányfő

Alkotmányossági óvást terjesztett be Victor Ciorbea román ombudsman csütörtökön a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy pártja választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget.

A vitatott cikkely szerint a büntetett előéletűek nem lehetnek tagjai a kormánynak, márpedig Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-ben tartott népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A PSD elnöke több ízben igazságtalannak nevezte a jogerős ítéletet és alkotmányellenesnek a 2001-ben hozott törvényt, amely örökre megfosztja őt kormánytisztség betöltésétől, holott a bíróságok is csak bizonyos időre tiltják el az elítélteket a közügyektől, esetében pedig nem is volt ilyen tiltás.

Mivel hatályos törvény ellen csak egy ezzel összefüggő per érintettje vagy az ombudsman emelhet alkotmányossági kifogást, a PSD választási győzelmét követő napokban nagy nyomás nehezedett a szociáldemokraták támogatásával ombudsmanná megválasztott Victor Ciorbeára, hogy próbálja meg elhárítani a jogi akadályt Dragnea miniszterelnöksége elől. Az ombudsman eleinte vonakodott, hogy hivatalból emeljen óvást egy másfél évtizede hatályos törvény ellen, de a szociálliberális kormány beiktatása után mégis rászánta magát erre.

Az ombudsman alkotmányossági óvásában arra hivatkozott, hogy az előírás sérti a hatalmi ágak közötti egyensúly alkotmányos elvét, mivel hátrányos megkülönböztetést jelent a végrehajtó hatalom tisztségviselői számára, olyan körülmények között, amikor a törvényhozásban és igazságszolgáltatásban nem írnak elő hasonló feddhetetlenségi követelményeket.

Dragnea nem titkolta: szerinte őt illetné meg a kormányfői tisztség, ezért a román sajtó arra számít, hogy átveszi majd a szerdán beiktatott szociálliberális kormány irányítását Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, ha elhárul ennek jogi akadálya.

Klaus Iohannis államfő több ízben leszögezte, hogy a – törvényi akadálytól függetlenül – semmiképpen nem fog kormányalakítási megbízást adni bűnvádi eljárás alá vont vagy elítélt politikusnak. A szociálliberális parlamenti többség már a kormányalakítás hátráltatásáért is felfüggesztéssel fenyegették meg az elnököt, a jobboldali sajtó ezért biztosra veszi, hogy Dragnea az államfő felfüggesztésének árán is érvényesíteni fogja kormányfői ambícióit, ha az alkotmánybíróság helyt ad az ombudsman óvásának.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »