Guantánamón vitatkozik Obama és Trump

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest kedden bejelentette: Barack Obama amerikai elnök figyelmen kívül hagyja leendő utódja, Donald Trump elutasító álláspontját a Guantánamón őrzött foglyok áttelepítéséről, és várhatóan további rabokat küldenek más országokba.

Az ügyben nyílt vita robbant ki kedden a leköszönő és a január 20-án beiktatandó elnök között. Donald Trump Twitter-üzenetben szögezte le álláspontját, miszerint a továbbiakban egyetlen foglyot sem szabad elszállítani más országokba a guantánamói börtöntelepről, mert „rendkívül veszélyes emberekről van szó, és nem szabad visszaengedni őket a csatamezőkre”.

Josh Earnest pedig órákon belül reagált, közölve: Obama elnök szinte bizonyosan tovább csökkenti a Guantánamón őrzött foglyok létszámát. „Ez lehetőség lesz annak a politikának a megvalósítására, amelyet a leghatékonyabbnak hisz január 20-i beiktatása óta” – fogalmazott Earnest, Obama elnök nyolc évvel ezelőtti beiktatására és korábbi választási kampányígéretére utalva.

A szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy pontosan hány rabot és mely országokba terveznek szállítani, amerikai sajtóértesülések szerint azonban 23 fogoly transzferálásáról lehet szó.

Donald Trump a kampányban a guantánamói telep fenntartása mellett tett hitet, míg Obama elnök még decemberben is azt mondta: elnöksége utolsó napjaiig azon lesz, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a foglyok létszámát. A távozó elnök negyven főre szeretné leszorítani a George W. Bush elnöksége idején kialakított börtöntelepen lévők számát.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után mintegy 800 olyan férfit őriztek ott, akit terrorizmussal vádoltak, közülük 532 rabot még George W. Bush elnöksége idején szállítottak el, míg az Obama-elnökség nyolc éve alatt 200 fővel apadt a rabok száma. Obama 2016-ban újabb tervet terjesztett a kongresszus elé, s ebben azt javasolta, hogy 30-60 foglyot amerikai börtönökbe szállítsanak át. Republikánus törvényhozók azonban azonnal elvetették a javaslatot.

„Nem felel meg nemzeti érdekeinknek és aláássa helyünket és szerepünket a világban az, hogy évről évre több százmillió dollárt költünk kevesebb mint hatvan ember őrzésére Guantánamón” – fogalmazott Obama, amikor decemberben aláírta az éves védelmi költségvetésről szóló törvényt.

  • Obama további utolsó intézkedéseiről:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »