Fülöp-szigeteki reklámkörúton jár az orosz hadiflotta

Oroszország kész fejlett fegyverzettel ellátni a Fülöp-szigeteket – jelentette ki szerdán Igor Khovaev, fülöp-szigeteki nagykövet egy Manilába érkezett orosz hadihajó fedélzetén.

A nagykövet azt is kifejtette, hogy mit ért fejlett fegyverzet alatt, így az üzletnek része lehet szinte bármi, amire az országnak szüksége van: repülőgépek, tengeralattjárók, helikopterek, kézi- és könnyűfegyverek és sok-sok egyéb fegyvertípus.

A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte éppen az utóbbi hónapokban kezdte felrúgni az Egyesült Államokkal évtizedek óta fennálló szövetségesi viszonyt, sértegetve többek között Obama elnököt is, mivel bírálták Duterte több ezer halálos áldozattal járó drogháborúját. Fentiek eredményeképpen az amerikaiak blokkoltak egy 26.000 darab gépfegyver leszállítására vonatkozó szerződést, így Duterte Kínával és Oroszországgal kezdett barátkozni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Duterte: Nem kellenek az amerikai katonák

Aggódnak a fülöp-szigeteki amerikaiak Duterte nyilatkozatai miatt

Oroszország pedig nem állt ellen, két hadihajóval négynapos látogatásra érkeztek az ország fővárosába, Manilába és teljes támogatásukról biztosították az elnököt. Mivel az USA hadereje még mindig jelen van a Fülöp-szigeteken, az oroszok azért hozzátették, hogy az új kereskedelmi és külpolitikai kapcsolatok nem gátolják a meglévő, tradicionális kapcsolatok további építését, ők ezt a partnerek diverzifikációjának tekintik.

A nagykövet hozzátette, hogy bár még korai katonai együttműködésről beszélni, Oroszország szívesen tartana közös hadgyakorlatot a Fülöp-szigetekkel a terrorizmus és a kalózkodás elleni harc érdekében.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »