Döntött az államfő: Megvan Románia új miniszterelnöke

Klaus Iohannis román államfő megbízta a kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert, a december 11-i választások nyomán alakult PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség miniszterelnök-jelöltjét – közölte pénteken a román elnöki hivatal.

Grindeanu a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) második kormányfőjelöltje, miután az államfő kedden elutasította a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői jelölését. Miután az államfő aláírta a rendeletet Grindeanu miniszterelnöki jelöléséről, elhárult a veszélye annak, hogy Romániában elhúzódó politikai válság alakul ki.

Iohannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott a szociálliberális koalíció második kormányfőjelöltjével, a kormányalakítási megbízásról szóló pénteki döntést azonban nem sajtótájékoztatón személyesen jelentette be, az elnöki hivatal erről csak egy közleményt jelentetett meg honlapján. Ez is arra utal, hogy a jobboldali államfő politikai társbérleti viszonyra készül a szociálliberális koalíció leendő kormányával – ahogyan azt az elnöki hivatalból származó forrásaira hivatkozva az Agerpres hírügynökség előrevetítette.

A szabadelvű ALDE-val együtt a szociáldemokratáknak csaknem 54 százalékos többségük van. Grindeanu kormánya beiktatásához valószínűleg megkapja a 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta: erről a képviselőházi és szenátusi frakciói közösen döntenek majd, de a magyar szövetségnek nincs tudomása semmi „vállalhatatlanról” Grindeanu politikai múltjában.

Sorin Grindeanu 43 éves informatikusi oklevéllel rendelkező bánsági politikus, a PSD Temes megyei elnöke, volt önkormányzati képviselő, Temesvár alpolgármestere. 2012-ben szerzett parlamenti képviselői mandátumát megszakítva 2016 nyara óta a Temes megyei önkormányzat elnöke.

A PSD-ALDE koalíció vezetői szerdai sajtóértekezletükön mutatták be újabb miniszterelnök-jelöltjüket, ahol ismét szóba hozták: a tisztség valójában a választásokon győztes PSD elnökét, Liviu Dragneát illetné meg, aki azért nem kérhette magának a posztot, mert priusza van. Dragnea korábbi nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy pártvezetőként ellenőrzése alatt akarja tartani a kormányt, mondván, hogy a választók az általa megjelenített PSD-programnak szavaztak bizalmat, és az ő politikai felelőssége, hogy azt be is tartassa.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Arra a kérdésre, hogy Grindeanu, kormányfői megbízatása esetén „alárendeltje” lesz-e Dragneának, maga a jelölt „igennel” válaszolt, hozzátéve magyarázatként, hogy „Dragnea a PSD elnöke”. Grindeanunak tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »