Amit eddig tudni lehet a berlini merénylőről

A berlini merénylet elkövetésével gyanúsított tunéziai fiatalember 2011-ben érkezett migránsként Olaszországba, többedmagával felgyújtotta a lampedusai menekülttábort és négy évet töltött olasz börtönökben, de az olasz hatóságok mégsem tudták őt kiutasítani az országból – jelentették az olasz hírügynökségek.

A 24 éves Anis Amri öt évvel ezelőtt az egyik menekültekkel teli hajón érkezett a dél-olaszországi partokhoz. Akkor még fiatalkorú volt, de már büntetett előéletű a hazájában, Tunéziában elkövetett bűncselekmények miatt. Lampedusa szigetének menekülttáborába került, ahol 2011 szeptemberében részt vett a táborban kitört zavargásokban.

A lázongást tunéziaiak csoportja robbantotta ki. Felgyújtották a tábort és összecsaptak a beavatkozó olasz rendőrökkel.

Anis Amrit letartóztatták és négy év börtönre ítélték. Először a szicíliai Catania, majd Palermo börtönébe, az Ucciardonéba került. Az Ansa olasz hírügynökség értesülései szerint a férfi az olasz börtönökben veszélyes és erőszakos magatartást tanúsított. Hat hónappal büntetése végleges letöltése előtt, 2015-ben szabadult, zsebében az olasz hatóságok kiutasítási határozatával. A szintén szicíliai Caltanisetta táborába került, ahol a kiutasításra ítélt migránsokat gyűjtik össze, Tunézia azonban nemet mondott a férfi visszafogadására.

Anis Amri, a merénylet gyanúsítottja. Fotó: Spiegel

Anis Amri, a merénylet gyanúsítottja. Fotó: Spiegel

2015-ben az olasz hatóságok Anis Amri nyomát veszítették, aki Németországba ment tovább, ahol menedékkérőként jelentkezett. A biztonsági szervek az év elején figyeltek fel a több személyazonosságot használó férfira, a súlyos, erőszakos bűncselekmény elkövetésére hajlamos, közveszélyes személyek közé, illetve a radikális iszlamista szubkultúra tagjai közé sorolták. A tartományi és szövetségi hatóságok közös terrorelhárító központja (GTAZ) is foglalkozott vele, legutóbb novemberben, és a szövetségi legfőbb ügyészség eljárást indított ellene súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésének gyanújával.

Menedékjogi kérelmét júniusban elutasították, és azért nem tudták hazatoloncolni, mert nem voltak papírjai, a tunéziai hatóságok pedig sokáig vitatták, hogy az észak-afrikai ország állampolgára, és nem akarták pótolni az iratokat. Új útlevele már csak a berlini merénylet után, szerdán érkezett meg a német hatóságokhoz.

Százezer eurós nyomravezetői díj

A német szövetségi legfőbb ügyészség szerdán nyilvános körözést adott ki a gyanúsítottra, és százezer euróig terjedő nyomravezetői díjat ajánlott fel az elfogását elősegítő információkért. „Vigyázat: erőszakot alkalmazhat, és fegyver lehet nála!” – áll a felhívásban, amely szerint egy ingyenesen hívható telefonszámon és e-mailen is várják az értesüléseket. A férfi ellen a tunéziai hatóságok is nyomozást indítottak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »