Lengyel kormány: Nincs itt semmi látnivaló

Lengyelországnak nincs többé problémája az alkotmánybírósággal, így jelenleg nincs alapja annak, hogy az Európai Bizottság ezzel foglalkozzon – szögezte le Rafal Bochenek kormányszóvivő arra reagálva, hogy a brüsszeli testület szerdán újabb ajánlásokat fogalmazott meg e tárgykörben.

Bochenek rámutatott: hétfőn hatályba lépett az alkotmánybíróság munkáját részletesen szabályozó három új törvény. „Fontos, hogy az Európai Bizottság (EB) alaposan áttanulmányozza ezeket az előírásokat, mivel ezek a különféle intézmények és csoportok által benyújtott javaslatokat veszik figyelembe” – mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre válaszolva, a lengyel kormány küld-e hivatalos választ az EB-nek, Bochenek „az uniós alapszerződésekben nem foglalt eljárásnak” nevezte a jogállamisági mechanizmust. Varsó kivárja, most milyen formában fordul hozzá a brüsszeli testület – tette hozzá.

Felidézte azt is: szerdán Andrzej Duda államfő beiktatta a testület új elnökét, Julia Przylebskát. „Ez nagy reményt jelent arra vonatkozóan, hogy az alkotmánybíróság végre a demokrácia valódi védőbástyájává válik” – vélekedett. „A probléma már a múlté, megoldódott” – értékelte a kormányszóvivő. „Nem látjuk alapját, hogy az EB ebben a pillanatban az alkotmánybírósággal foglalkozzon” – fogalmazott.

Przylebska elődje, a kilencéves mandátuma kitöltése után hétfőn nyugalmazott Andrzej Rzeplinski többször keményen bírálta a jelenlegi hatalmat az alkotmánybírósági reform miatt.

Előzmények

Az új alkotmánybírósági elnök beiktatását megelőző eljárást a lengyel ellenzék szerdán alkotmányellenesnek nevezte, az előző kormány idején alkotmánybíróvá megválasztott, Przylebska jelöltségét korábban szintén vitathatónak minősítő Stanislaw Biernat, a testület elnökhelyettese azonban hatályosnak ismerte el ezt. Szerdán bejelentett ajánlásaiban Brüsszel többek között Przylebska keddi, ideiglenes elnökké kinevezését kifogásolta.

Andrzej Duda ugyanis kedden ideiglenes alkotmánybírósági elnöknek nevezte ki Przylebskát, aki még aznap összehívta a taláros testület gyűlését, melyen két új elnökjelöltet javasoltak.

A lengyel jogszabályok szerint az államfő az alkotmánybírák által javasolt jelöltek közül választja ki és iktatja be az alkotmánybíróság elnökét. A hétfő óta hatályos törvények értelmében a legalább 5 alkotmánybíró által támogatott jelölteket mutatják be az államfőnek. A 15 tagú lengyel alkotmánybíróságnak jelenleg hét, a tavaly októberi parlamenti választások nyomán abszolút parlamenti többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) párt által megválasztott tagja van, 8 bírót pedig az előző kormányzati időszakokban választottak meg.

Az EB februárban indította el a jogállamisági mechanizmust Lengyelországgal szemben, egyebek mellett a lengyel alkotmánybíróságra vonatkozó jogszabályváltozások miatt. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek