Elkaszálta az EB a görögök munkajogi törvényét

Uniós jogot sért a görög kormánynak az a törvénye, amely hatósági engedélyhez köti a csoportos létszámleépítéseket – döntött az Európai Bíróság szerdán.

A LafargeHolcim multinacionális cementgyártó vállalat helyi társasága támadta meg a törvényt, miután a kormány 2013-ban a gazdasági válságra hivatkozva megakadályozott a cégnél egy csoportos leépítést. A bíróság szerint ez a törvény az Európai Unióban működő cégek szabad vállalkozásra vonatkozó jogát csorbítja.

A bíróság kimondta, hogy bizonyos esetekben a hatóság a munkavállalók érdekében valóban megtilthatja a csoportos elbocsátásokat, de a görög törvény túl homályos, és túl nagy mozgásteret ad a döntéshozónak. Elbocsátást megtiltani azonban nem lehet gazdasági válságra való hivatkozással – mondta ki a bíróság.

A döntés nehéz helyzetbe hozza a görög kormányt, amely jelenleg is tárgyal a hitelezőkkel a 86 milliárd eurós mentőcsomag újabb részletének folyósítási feltételeiről. A hitelezők munkaerőpiaci reformokat sürgetnek és azt akarják, hogy Görögország könnyítse meg az elbocsátások lehetőségét.

A baloldali kormány eddig ellenállt a hitelezők nyomásának, továbbá súrlódáshoz vezetett a hitelezők és a kormány között az az egyszeri 600 millió eurós nyugdíj-kifizetés is, amelyet a görög kormány decemberben folyósított a legszegényebb nyugdíjasoknak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »