Elkaszálta az EB a görögök munkajogi törvényét

Uniós jogot sért a görög kormánynak az a törvénye, amely hatósági engedélyhez köti a csoportos létszámleépítéseket – döntött az Európai Bíróság szerdán.

A LafargeHolcim multinacionális cementgyártó vállalat helyi társasága támadta meg a törvényt, miután a kormány 2013-ban a gazdasági válságra hivatkozva megakadályozott a cégnél egy csoportos leépítést. A bíróság szerint ez a törvény az Európai Unióban működő cégek szabad vállalkozásra vonatkozó jogát csorbítja.

A bíróság kimondta, hogy bizonyos esetekben a hatóság a munkavállalók érdekében valóban megtilthatja a csoportos elbocsátásokat, de a görög törvény túl homályos, és túl nagy mozgásteret ad a döntéshozónak. Elbocsátást megtiltani azonban nem lehet gazdasági válságra való hivatkozással – mondta ki a bíróság.

A döntés nehéz helyzetbe hozza a görög kormányt, amely jelenleg is tárgyal a hitelezőkkel a 86 milliárd eurós mentőcsomag újabb részletének folyósítási feltételeiről. A hitelezők munkaerőpiaci reformokat sürgetnek és azt akarják, hogy Görögország könnyítse meg az elbocsátások lehetőségét.

A baloldali kormány eddig ellenállt a hitelezők nyomásának, továbbá súrlódáshoz vezetett a hitelezők és a kormány között az az egyszeri 600 millió eurós nyugdíj-kifizetés is, amelyet a görög kormány decemberben folyósított a legszegényebb nyugdíjasoknak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply