Újra szembekerült Kína és az USA, valódi kereskedelmi háború jöhet

Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne akadályozza kínai vállalatok külföldi felvásárlásait.

A kínai akvizíciók amerikai akadályoztatása miatti bírálat azután hangzott el, hogy Barack Obama amerikai elnök megtiltotta, hogy a Fujian Grand Chip Investment Fund (FGCIF) kínai befektetési alap megvásárolja az Aixtron SE német félvezetőgyártót.

A Reuters hírügynökség szerint az amerikai hatóságok amiatt aggódtak, hogy az eladással Kína hozzájutott volna a haditechnikai eszközökben használt gallium-nitrát előállításának a titkához. A vegyszerrel ellátott félvezetők erősítik a fegyverrendszerek érzékenységét, miközben csökkentik a költségeket, mivel a gallium-nitrátos technológiával ellátott eszközök kevesebb elektromos áramot igényelnek a működéshez. Ezt a technológiát például a Patriot típusú rakétavédelmi rendszerek radarjaihoz használják.

Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn kijelentette, hogy a Fujian Grand Chip tisztán piaci megfontolásokból akarta felvásárolni a német vállalatot.

“Reméljük, hogy az Egyesült Államok felhagy a kínai cégeket érő alaptalan vádak hangoztatásával, és igazságos és kedvező környezetet teremt befektetéseiknek” – tette hozzá Lu Kang.

Obama múlt pénteken vétózta meg a kínai-német ügyletet, miután a külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság arra a következtetésre jutott novemberben, hogy a kínai felvásárlás biztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Államokra nézve. A kínai vállalat 670 millió eurót fizetett volna a német félvezetőgyártóért.

  • Trump hozzáállása sem segít
Eközben Donald Trump, Barack Obama utódja újabb pofont osztott ki Kínának, Twitter-üzenetében ugyanis felhánytorgatta a kínai vezetésnek a jüan leértékelését, a külföldi áruk bevitelére kiszabott kínai vámokat és a Dél-kínai tengeren épített katonai támaszpontot is. További részletek

Három évtizeden belül ez volt a harmadik alkalom, hogy egy amerikai elnök biztonsági megfontolások miatt akadályozott meg kínai vállalatot egy külföldi cég felvásárlásában.

A német kormány szeptemberben jóváhagyta a LED-technológiában használt eszközöket, chipeket gyártó Aixtron kínai felvásárlását, majd egy hónap múlva biztonsági okokra hivatkozva visszavonta azt.

A német gazdasági minisztérium azt ígérte, hogy a megalapozott döntéshez szükséges információk összegyűjtésétől számított két hónapon belül döntést hoz.

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply