Irán nem engedi széttépni az atompaktumot

Irán nem hagyja, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök “széttépje” a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött atomegyezményt – mondta Haszan Róháni iráni elnök kedden.

“Megválasztottak valakit az Egyesült Államokban” – kezdte az iráni vezető. “Hogy mik a tervei, az később kiderül. Igen, előfordulhat, hogy sok mindent megtenne. Lehet, hogy szeretné meggyengíteni az atomegyezményt. Lehet, hogy legszívesebben széttépné. Azt hiszitek, hogy hagyjuk ezt?” – kérdezte hallgatóságától a Teheráni Egyetemen előadást tartó Róháni. Az elnök hangsúlyozta: az ilyen vágyak nincsenek hatással a nemzet akaratára.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Trump megválasztása óta az iráni vezetők mindent megtesznek az atomegyezmény sorsáért aggódók megnyugtatására. Kampánya során a republikánus politikus katasztrofálisnak nevezte a megállapodást, és megfogadta, hatalomra kerülése esetén újratárgyalja azt. Irán a nagyhatalmakkal – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal – kötött atomegyezmény hatására került vissza a nemzetközi vérkeringésbe, miután a nukleáris fejlesztések korlátozásáért cserébe eltörölték a vele szembeni gazdasági szankciók nagy részét. A nyugati országok korábban azzal vádolták Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik, amit Teherán következetesen tagadott.

Elemzők azt szűrik le Trump Iránnal kapcsolatos megjegyzéseiből, hogy a tisztségéből január végén távozó Barack Obama elnökhöz képest keményebb hangnemben tárgyalhat majd az iszlám köztársasággal. Az amerikai erőfitogtatás általában az iráni keményvonalasok szerepének erősödésével jár.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »