Trumpnak nem tetszenek a diplomáciai szabályok

Tajvan elnökével, Caj Jing-vennel beszélt telefonon Donald Trump megválasztott amerikai elnök – közölte pénteken Trumpnak az átmenetet irányító csapata. Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként működő Tajvannal.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte: nagyon szokatlan, mi több, valószínűleg precedens nélküli, hogy egy amerikai elnök, vagy megválasztott elnök közvetlenül váltson szót Tajvan vezetőjével, Trump telefonbeszélgetése pedig vélhetően ki fogja váltani Kína tiltakozását.

  • Kína reakciója
A kínai külügyminiszter a telefonhívással kapcsolatban közölte: nem hiszi, hogy „Tajvan kicsinyes trükkje” nyomán megváltozik az Egyesült Államoknak az „egy Kína” elvét elfogadó politikája, amely a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésének az alapköve. Peking nem szeretné, ha ezt a politikai alapot bármilyen módon megzavarnák vagy megkárosítanák.

Az átmenetet vezető csapat közleménye szerint Caj Jing-ven gratulált Trumpnak a megválasztásához, amit Trump is viszonzott. Beszélgetésük során kitértek az Egyesült Államok és Tajvan szoros gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolataira. A közleményből derült ki az, hogy ki kezdeményezte a telefonhívást, amelyet tajvani és fehér házi források is megerősítettek, de Trump később jelezte Twitter-oldalán, hogy Caj hívta fel őt.

Peking álláspontja szerint Tajvan és Kína szárazföldi része egyazon országhoz tartozik, saját területeként tekint a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló országként működő szigetre. Tajpej és Peking 1992-ben jutott az ezt megerősítő „egy Kína” elvét elfogadó, úgynevezett 1992-es konszenzusra.

Washington 1979-ben vette fel diplomáciai kapcsolatait a Kínai Népköztársasággal, amivel együtt elfogadta az „egy Kína” elvét is, Pekinget tekinti Kína legitim képviselőjének. Az Egyesült Államok mindazonáltal szoros, de nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal.

A tajvani elnök – aki a sziget függetlenségét szorgalmazó Demokratikus Haladó Párt (DPP) első embere is – májusi beiktatásakor nem tért ki arra, hogy elődjéhez hasonlóan elismeri-e az említett konszenzust, ami miatt fagyos lett Tajpej és Peking viszonya, utóbbi pedig június végén befagyasztotta intézményes kommunikációs csatornáit a szigettel.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a telefonbeszélgetésről szóló bejelentést követően közölte, hogy Washington továbbra is elkötelezett az „egy Kína” elve mellett.
Az AP szerint a telefonhívás újabb példája annak, hogy Trump miként veszi semmibe az amerikai diplomáciai gyakorlatot: állítólag több külföldi vezetőt is az Egyesült Államok külügyminisztériumának útmutatása nélkül hívott fel november 8-i megválasztása óta.

Nem sokkal a telefonhívásról tett bejelentést követően Donald Trump – a választási kampány idején megismert szokásához híven – sajtótájékoztató helyett a Twitteren reagált a beszélgetésre. Trump először közölte, hogy a tajvani elnök hívta őt azzal a céllal, hogy gratuláljon a megválasztásához. Nagyjából fél órával később pedig azt írta: „érdekes, hogy az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben ad el haditechnikai eszközöket Tajvannak, de nekem nem lenne szabad fogadni egy gratuláló hívást”.

Eközben a tajvani elnöki hivatal tudatta: Trump és Caj kitért a kétoldalú együttműködésre és annak szorosabbá fűzésére. A megválasztott amerikai elnök és a tajvani államfő emellett eszmét cserélt „a hazai gazdasági fejlődés szorgalmazásáról és a nemzetvédelem megerősítéséről”, amelyeknek célja az állampolgárok jobb életének és biztonságának a megteremtése – áll a közleményben.

Az elnöki hivatal nem részletezte, hogy Tajvan biztonsági szükségletei szóba kerültek-e, ugyanakkor tudatta: Caj Jing-ven mellett vonalban volt Joseph Wu, a tajvani nemzetbiztonsági tanács vezetője és David Li külügyminiszter is. Alex Huang, a tajvani elnök szóvivője pedig azt mondta: mindkét oldal előre egyeztetett a kapcsolatfelvételről.

Kellyanne Conway, Donald Trump szóvivője és tanácsadója a CNN amerikai hírtelevíziónak a telefonhívással kapcsolatban azt mondta: a megválasztott elnök „tisztában van” az Egyesült Államok tajvani politikájával.

Forrás: MTI

Friss hírek