Már az EKB is az olasz népszavazásra készül, további lazítás jöhet

Az Európai Központi Bank (EKB) jövő héten várhatóan hat hónappal meghosszabbítja a monetáris lazítási programját – véli a  Reuters által pénteken megkérdezett elemzők többsége.

December 8-án ülésezik az EKB, Mario Draghi bankelnök viszont már a héten jelezte, hogy véleménye szerint még növelni kell azokat a lazítási lépéseket, melyek több időt adnak a tagországok reformjaira. Elemzők szerint egy esetleges lazítás a jövő héten további hatással lehet az euró árfolyamára, főleg mivel az amerikai FED várhatóan kamatot emel egy héttel később, és ezzel tovább erősíti az amerikai dollárt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A dollár tovább fog erősödni az euróval szemben, többek között az eurót érintő pénzügyi bizonytalanságok miatt, ide értve a december 4-i olasz népszavazást és annak politikai kihatását – vélik az elemzők. Egy esetleges „nem” szavazat győzelme az euró jövőjét bizonytalanabbá teszi, Franciaország, Németország és Hollandia pedig választásokat tart jövőre, melyek kimenetele veszélyeztetheti a státusz quót.

Az EKB már jelezte, hogy kész olasz állami kötvényvásárlással enyhíteni a népszavazás eredménye által okozott esetleges kamatnövelő hatást.

A Reuters hetven elemzőt kérdezett meg, és a többség véleménye szerint a gazdasági növekedés az idei várható 1,6 százalékról jövőre átlagosan 1,4 százalékra esik az euróövezetben – ez tovább valószínűsíti a monetáris eszközökre való támaszkodást a fiskális lehetőségek szűkössége miatt. A Reuters felmérésében 60 elemzőből 52 jósolta a monetáris lazítás hat hónapos folytatását a jövő héten.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »