Meredeken emelkednek az élelmiszerárak a moszuli offenzíva kezdete óta

A szegényebb moszuli családok csak nehezen jutnak élelemhez, miközben az élelmiszerárak egyre meredekebben emelkednek a nemzetközi koalíció támogatta iraki erők moszuli offenzívájának kezdete óta – hívta fel a figyelmet az ENSZ kedden.

Lise Grande, a világszervezet Irakért felelős humanitárius koordinátora riasztónak nevezte a megbízható informátorok által közvetített híreket. „A legrosszabb esetben előfordulhat, hogy a jelenleg is szükséget szenvedő családok sorsa még sanyarúbbá válik” – mondta Grande. „Minél inkább elhúzódik Moszul felszabadítása, annál keményebb körülmények között találják magukat az érintett családok” – tette hozzá.

Eközben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője, Ravina Shamdasani kedden arra figyelmeztetett: a dzsihadisták megölik azokat, akik nem engedik, hogy a szélsőségesek a házuk tetejére rakétákat és orvlövészeket telepítsenek, menekülni próbálnak, esetleg információt adnak át az ellenségnek. A főbiztosságnak tudomására jutott több olyan eset, amikor civileket öltek meg, mert nem engedelmeskedtek. A szélsőségesek november 11-én 12, 25-én pedig 27 polgári személyt gyilkoltak meg Moszulban. November 22-én egy dzsihadista orvlövész agyonlőtt egy hétéves gyereket, aki a város keleti részén állomásozó iraki erők irányába szaladt.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet utolsó iraki fellegvárának számító Moszult északról, keletről és délről az iraki kormányerők, illetve a kurd csapatok, míg nyugatról az Irán támogatását élvező síita félkatonai alakulatok szorongatják. A síita csapatok a múlt héten sikeresen elvágták az IÁ szíriai utánpótlási útvonalát az észak-iraki nagyváros felé.

A moszuli offenzíva október 17-i kezdete óta eltelt hat hétben az iraki erők keletről benyomulva elfoglalták a város negyedét, és a települést kettészelő Tigris folyó felé haladnak tovább.

Kedden a kormánycsapatok és a síita milíciák a Moszultól 90 kilométerre délre található Sajala Abalit és Sajala Ajmát kezdték el megtisztítani a szélsőségesektől. A dzsihadisták hadállásait a szomszédos Haddzs Aliból lőtték.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »