Szorul a hurok az Iszlám Állam fellegvára körül

Az iraki biztonsági erők és szövetségeseik szerdára teljesen bekerítették Moszult, az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet egyik utolsó fellegvárát – adta hírül az iraki hadsereg.

A város egy ideje már csak nyugat felé volt nyitva az IÁ számára, mostanra a kör teljesen bezárult, nagyrészt az el-Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű, főként síitákat tömörítő félkatonai szervezet csapatainak köszönhetően. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint elfoglalták azt a főutat is, amely Moszult összeköti Tal-Afarral, amely szintén még az IÁ kezén van. Így a két “végváros” között megszakadhatott az Iszlám Állam összeköttetése, moszuli harcosai nem kaphatnak utánpótlást már nyugat felől sem.

A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy még az IÁ uralja a Tal-Afarba vezető utat. Moszulból egyébként százával menekültek ki civilek szerdán, nők, férfik, gyermekek egyaránt. Az iraki erők kezdetben visszaparancsolták őket, mert attól tartottak, hogy öngyilkos robbantók vegyülhettek közéjük.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »