Egyiptomban is komoly gondokkal küzd az Iszlám Állam

Az Irakban és Szíriában jelentős területeket elvesztő Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Egyiptomban is gondokkal küzd, ahol a hadsereg megpróbálja kiűzni a Sínai-félszigeten lábukat megvető dzsihadistákat – írta pénteki elemzésében az AFP francia hírügynökség.

2013 óta az IÁ egyiptomi szervezete erőszakos lázadást hajt végre a félsziget északi részében. A Sínai Tartomány nevű terrorcsoport több száz rendőrt és katonát ölt meg. Csütörtökön tizenkét – a dzsihadisták szerint tizenöt – katona halt meg a Szabíl falunál lévő ellenőrző ponton gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben. Ez a csoport vállalta magára az orosz chartergép elleni, 2015 szeptemberi merénylet elkövetését. A 224 ember halálát előidéző robbantás egyben végzetes csapás volt az egyiptomi idegenforgalomra. A Sínai-félszigeti dzsihadistáknak azonban nem sikerült lakott területeket birtokukba venni: 2015 júliusában a hadsereg visszaverte a Sejk-Zuvejd városka elfoglalásáért indított támadást.

A szervezet a felmorzsoló háború taktikájával próbálja fenntartani a nyomást, de egyre inkább sarokba szorítják. A katonák földig rombolják a Gázai-övezet határán lévő lakóházakat, hogy ütközőövezetet hozzanak létre, és lerombolják a földalatti alagutakat, a félszigetet Egyiptom többi részével összekötő utakon pedig ellenőrző pontok sokaságát állítják fel.

Jantzen Garnett, a Navanti Group Analytics szakértője szerint a hadsereg legnagyobb sikere, hogy sikerült a 2013-ban, Mohammed Murszi elnök megbuktatása és az iszlamisták elleni véres megtorlás után kitört felkelést a Sínai-félsziget északi részére korlátozni. „A hadsereg rövid távú eredményeket ért el, de a dzsihadista csoport továbbra is alkalmazkodóképes, és az eredményeket hosszú távon nem szabad sikereknek tekinteni” – figyelmeztetett a szakértő.

A Sejk-Zuvajdban elszenvedett kudarcuk óta a dzsihadisták más típusú műveleteket választottak – magyarázta Mokhtar Awad, az amerikai George Washington egyetem kutatója. „A terrortámadásokra összpontosítanak, robbanószerkezeteket ásnak el, több, orvlövészek által végrehajtott támadást követnek el”- mondta.

A hadsereg csak alkalomszerűen jelenti be a támadásokban elesett katonáinak a halálát, és a közölt veszteségeket független forrásból nagyon nehéz ellenőrizni. Novemberben az egyiptomi média legalább tíz katona és tiszt temetéséről tudósított. Az áldozatok egy nappal korábban olyan támadásokban haltak meg, amelyekről nem számoltak be a nyilvánosságnak. A hadsereg – állítása szerint – több száz dzsihadistát ölt meg, ez utóbbiak soha nem adnak számot a veszteségeikről.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »