Oroszország kivonul a Nemzetközi Büntetőbíróságból

Oroszország kivonul a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC), az erről szóló rendeletet szerdán hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az ICC-t az úgynevezett római statútummal hozták létre 2002-ben azzal a céllal, hogy a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint háborús bűncselekményekkel vádolt emberek ügyeiben igazságot szolgáltasson.

Moszkva 2000. szeptember 13-án írta alá az 1998. július 17-én Rómában elfogadott statútumot, de mindeddig nem ratifikálta azt, emiatt Oroszország nem tartozott az ICC hatálya alá, így a mostani döntés is csak szimbolikusnak tekinthető – írja a Reuters brit hírügynökség.

“Sajnos a bíróság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem lett belőle a nemzetközi igazságszolgáltatás valóban független mérvadó szerve” – közölte az orosz külügyi tárca.

“Jellemző, hogy 14 éves munkája során az ICC mindössze négy ítéletet hozott, miközben több mint egymilliárd dollárt költött” – emelte ki Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Hozzáfűzte: a döntés nemzeti érdekből született.

A Kreml honlapján közzétett elnöki rendelet szövegéből kiderül: értesítik az ENSZ-főtitkárt Oroszország szándékáról, miszerint nem kíván többé a római statútum részes állama lenni. A dokumentum szerint az orosz igazságügyi minisztérium előterjesztését egyeztették a külügyi tárcával és a szövetségi végrehajtó hatalom más érdekelt szerveivel, valamint az Orosz Föderáció legfelső bíróságával, főügyészségével és a Nyomozó Bizottsággal (SZK) – írja az Interfax orosz hírügynökség.

Moszkva szerdai döntése azt követően született, hogy Oroszországot elítélő határozatot fogadott el kedden az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi bizottsága: a decemberben a Közgyűlés elé kerülő szöveg szerint a világszervezet elítéli a Krím félsziget “ideiglenes orosz megszállását”, illetve a krími tatárok és más kisebbségek ellen elkövetett jogsértéseket.

Anatolij Viktorov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi osztályvezetője úgy vélte, az ENSZ-határozat politikai indíttatású és egyoldalú a szövege. Hangsúlyozta, hogy a Krím félsziget lakossága “történelmi népszavazáson maga döntött úgy, hogy Oroszországhoz csatlakozik”.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő 2016 januárjában bejelentette, hogy Moszkva felülvizsgálhatja kapcsolatát az ICC-vel, mivel csalódott a törvényszék azon döntésével, hogy vizsgálatot indít esetleges bűncselekmények ügyében, amelyeket Dél-Oszétiában és környékén követtek el Grúzia 2008-ban Oroszországgal vívott villámháborúja során.

Az ICC arra a megállapításra jutott: “joggal feltételezhető, hogy Grúziában bűncselekményeket követtek el, amelyek az ICC joghatósága alá tartoznak”.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »