John Kerry változatlanul bízik a klímaegyezmény fenntartásában

Több mint 360 – többségében amerikai – nagyvállalat levélben kérte Donald Trump megválasztott amerikai elnöktől, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi közösség által 2015 végén Párizsban elfogadott klímamegállapodást.

A levél aláírói – köztük például a DuPont, a Gap, a Hewlett Packard, a Kellog, a Hilton, a Nike és a Mars – hangsúlyozták, hogy ha „lemondunk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről, azzal az amerikai társadalom jólétét is veszélybe sodorjuk”.

„A nemzetközi üzleti élet szereplőiként és az Egyesült Államokban működő befektetőkként megerősítjük, hogy elkötelezettek vagyunk a történelmi jelentőségi párizsi megállapodás végrehajtása mellett” – fogalmaztak a nagyvállalatok.

A levélben – amelynek egyébként címzettje valamennyi amerikai törvényhozó is – felszólították a most megválasztott amerikai vezetőket, hogy határozottan támogassák az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az erre irányuló befektetéseket. A republikánus Donald Trump az elnökválasztási kampányban többször kijelentette: nem hisz a klímaváltozásban, szerinte a globális felmelegedés „átverés”, a párizsi klímaegyezményt pedig újratárgyalná.

John Kerry amerikai külügyminiszter a klímakonferencián mondott beszédében úgy vélte, Trump nézetei megváltozhatnak, ha már ténylegesen hivatalban lesz. „Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni arról, milyen politikát fog követni a megválasztott elnök, de egy dolgot biztosan kijelenthetek: amióta politizálok, az egyik dolog, amit megtanultam az az, hogy bizonyos dolgok egy kicsit másképp festenek, amikor az ember ténylegesen hivatalba lép, ahhoz képest, mint amikor kampánykörúton van” – mondta Kerry.

Az amerikai külügyminiszter arra is kitért, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége tisztában van vele, hogy a klímaváltozás valóságos dolog, és azt akarja, hogy az Egyesült Államok tartsa magát a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeihez.

Kerry azt is kijelentette: nem gondolja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett amerikai vállalásokat vissza fogják vonni, illetve hogy egyáltalán vissza lehetne vonni azokat.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »