Renzi megerősítette, hogy lemond a népszavazás bukása esetén

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a december 4-i alkotmányos népszavazás kudarca esetén kész másnak átadni a helyét – erről a kormányfő maga beszélt a Radio Montecarlo olasz kereskedelmi rádiónak hétfőn adott interjújában.

Matteo Renzi, aki a politikai reformok emberének nevezte magát, az interjúban kijelentette, hogy a népszavazás következményei a szavazatok összesítésekor, vagyis december 5-én dőlnek el.  Úgy fogalmazott, ő nem olyan politikus, aki képes az “eléldegélésre és a lebegésre”, azért vállalta a miniszterelnökséget, mert ki akarta vezetni Olaszországot a “mocsárból”. ”

Azért vagyunk hatalmon, hogy megváltoztassuk a dolgokat, különben jöjjön valaki más” – mondta.

Hozzátette, hogy a 2014. februári miniszterelnöki kinevezése óta azon dolgozott, hogy a magába roskadt, alvó, összekuporodott Olaszországot a jövőbe vezesse. Hangsúlyozta, hogy a decemberi népszavazás nem a miniszterelnök iránti szimpátiáról, hanem Olaszországról szól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az olasz ellenzék szerint a miniszterelnök kijelentéseivel “rákapcsolt” a népszavazási kampányra. Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezetője a népszavazás kudarca esetén azonnali parlamenti választások kiírását sürgette.

Pier Luigi Bersani, a Renzi vezette Demokrata Párt (PD) volt főtitkára viszont úgy nyilatkozott, ha a népszavazáson a nemek győznek, Matteo Renzinek akkor is miniszterelnöknek kell maradnia.

December 4-én az olasz szavazóknak egyetlen kérdésre kell válaszolniuk, a népszavazás érvényessége nem függ a részvételtől. A referendum a Renzi-kormány által indított parlamenti és választási reform egyik mérföldköve, amely az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében.

A reform lényege, hogy ha a népszavazáson az igenek győznek, a következő parlamenti választástól az olasz parlamentet csak a 630 tagú képviselőház alkotja, a jelenlegi 315 fős szenátus 100 tagúra csökken, és rendkívüli intézkedéseket kivéve elveszíti törvényhozási hatáskörét.

A reform ellenzői szerint mindez a demokrácia csorbulásához és hatalomkoncentrációhoz vezetne. A törvénycsomagot az olasz parlament idén áprilisban megszavazta, de hatályba lépéséhez az alkotmányt is módosítani kell, ezért a változtatásokat népszavazásra kell bocsátani.

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a nemmel szavazók tábora kevéssel, de meghaladja a reformot támogatók számát, miközben a bizonytalanok aránya továbbra is 20 százalék feletti.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »