Ami az uniónak sajtószabadság, az a törököknek terrorizmus

Őrizetbe vették pénteken a Cumhuriyet (Köztársaság) című török ellenzéki napilap igazgatótanácsának elnökét – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Akin Atalayt az isztambuli Atatürk repülőtéren vették őrizetbe, miután visszaérkezett a német fővárosból, Berlinből. A férfi ellen korábban elfogatóparancsot adtak ki hazájában. A török hatóságok múlt héten már letartóztatták a Cumhuriyet főszerkesztőjét és nyolc újságíróját, de négyüket bírói felügyelet mellett szabadon engedtek.

Atalayt és lap többi munkatársát azzal gyanúsítják, hogy az Ankara által a július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat (FETÖ), valamint az 1984 óta fegyveres felkelést folytató szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevében bűncselekményeket követtek el, bár az érintettek nem tagjai egyik szervezetnek sem. A török vezetés a FETÖ-re és a PKK-ra mint egymással kapcsolatban álló terrorszervezetekre tekint.

A Cumhuriyet első száma a modern, világi Török Köztársaság megalapítását követő évben, 1924-ben jelent meg. Az újság az utóbbi években oknyomozó-tényfeltáró tevékenységével került a nemzetközi figyelem középpontjába, egyebek között 2015 májusában felvételeket közölt arról, hogy a török titkosszolgálat 2014-ben fegyvereket szállított Szíriába. A cikk miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök személyesen indított pert, az államfő szerint a lap aláássa országa tekintélyét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel a hatalomátvételi incidens után bevezetett rendkívüli állapotot, hogy ne csak az összeesküvőkkel és a puccsisták támogatóival számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.

Binali Yildirim török miniszterelnök korábban kijelentette: a kormány védi a sajtószabadságot, de az Európai Unióval alapvető a nézeteltérés a terrorizmus és a szabad média meghatározásában. Mint fogalmazott: Ankarának nem a sajtószabadsággal vannak gondjai, hanem a terrorizmussal.

A Török Újságírók Egyesületének adatai szerint az államcsínykísérlet óta 170 sajtóorgánumot zártak be, illetve 105 újságírót tartóztattak le az országban.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »