Juppé-pártiak: Franciaország nem olyan, mint az USA

„A franciák soha nem szavaznának úgy, mint az amerikaiak” – mondta egy Alain Juppét pártoló francia politikus szerdán, válaszként az aggodalomra, miszerint Donald Trump republikánus párti jelölt győzelme az amerikai elnökválasztáson figyelmeztetés arra, hogy Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke is megnyerheti jövő májusban a francia elnökválasztást.

A korábbi miniszterelnök, Juppé – aki jelenleg Bordeaux polgármestere – hónapok óta első helyen áll a közvélemény-kutatások statisztikáiban. A felmérések mindvégig azt jósolták, hogy ő lesz a jobbközép elnökjelöltje, valamint ő a legesélyesebb a hat hónap múlva esedékes francia elnökválasztáson is.

Ám miután mindenkit meglepetésként ért az amerikai elnökválasztás végkimenetele, miszerint Trump lett az Egyesült Államok 45. elnöke, valamint a korábbi Brexit-szavazás eredménye – mert az előzetes felmérések szerint egyik esetben sem így kellett volna alakulnia a dolgoknak –, többen aggodalmukat fejezték ki a jövő évi francia választásokkal kapcsolatban.

„Ami lehetséges az Egyesült Államokban, az lehetséges Franciaországban is, még akkor is, ha a rendszer nem akarja észrevenni” – hangsúlyozta szerdán Dominique de Villepin volt jobboldali miniszterelnök a France Info hírrádióban. Szerinte Franciaországnak „le kell tudnia vonnia a következtetéseket” az amerikai elnökválasztásból a jövő évi francia elnök- és nemzetgyűlési választásokhoz, annak érdekében, hogy ne Marine Le Pen és pártja vegye át az ország irányítását. Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív kormányfő szerint Trump megválasztása azt jelenti, hogy „a szélsőséges populizmus győzhet. Ez pedig azt jelenti, hogy Marine Le Pen az egyszerű válaszaival győzhet Franciaországban.”

  • Kapcsolódó cikkünk:

A Juppé-pártiak azonban mindezek ellenére bizakodóak. „Juppé vezeti az összes közvélemény-kutatást és nyerni is fog. A franciák nem olyanok, mint az amerikaiak, nem vagyunk őrültek” – nyilatkozta egy Juppét támogató szavazó. Kampányának egyik szóvivője pedig azt mondta: „Franciaországban a közelmúltban készült felmérések inkább túl is becsülik a Nemzeti Frontot, nehogy meglepetés érhesse az embereket a véghajrában.”

A felmérések jelenleg azt mutatják, hogy 2002-höz hasonlóan a Nemzeti Front jelöltje bejuthat az elnökválasztás második fordulójába a jobboldali jelölt mellett. Több közvélemény-kutatóintézet is első helyre jelzi Marine Le Pent az első fordulóban. Ugyanakkor valamennyi intézet szerint bárki is lesz a jobboldal jelöltje, mindenképpen legyőzi a május 7-i második fordulóban a Nemzeti Front jelöltjét.

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »