Alain Juppé a legnépszerűbb francia elnökjelölt-aspiráns

A jelenlegi népszerűségi mutatók szerint továbbra is Alain Juppé az egyetlen elnökjelölt-aspiráns, aki a jövő évi francia elnökválasztás első fordulójában maga mögé tudja utasítani Marine Le Pent.

A volt jobboldali miniszterelnök és későbbi külügyminiszter a szavazatok 36 százalékát kapná, és nyolc százalékkal megelőzné a Nemzeti Front elnökét, ha most tartanák az első fordulót – derül ki a BVA közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

Nicolas Sarkozy volt államfőre, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak elnökére a választók 23 százaléka szavazna az első fordulóban. Amennyiben Sarkozy lesz a jobboldal elnökjelöltje, Marine Le Pen nyeri meg az első fordulót 29 százalékkal a mostani mutatók szerint. A Nemzeti Front elnöke viszont a második helyre szorulna 28 százalékkal, ha Alain Juppé, Bordeaux jelenlegi polgármestere lenne a jobboldali ellenfele.

Alain Juppé

Alain Juppé

Francois Hollande jelenlegi államfő minden felmérés szerint a harmadik helyre szorulna 13 százalékkal, és Jean-Luc Mélenchonhoz, a kormányzó szocialistákról balra álló Baloldali Párt vezetőjéhez hasonló eredményt érne el.

Amennyiben Nicolas Sarkozy lesz a jobboldali jelölt, és megismétlődik az előző elnökválasztás szereposztása, azaz baloldalon Francois Hollande, a Nemzeti Front részéről pedig Marine Le Pen indul, akkor is a harmadik helyre szorul a jelenlegi köztársasági elnök, azaz nem jut tovább.

A második fordulóban viszont a felmérés szerint mindkét jobboldali jelölt, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy is maga mögé utasítaná Marine Le Pent.

A legnagyobb esélye a győzelemre Alain Juppének van továbbra is a második fordulóban, mégpedig a szavazatok 68 százalékával. Nicolas Sarkozy 58 százalékot tudna elérni Le Pennel szemben.

A francia jobboldal a novemberi előválasztást követően nevezi meg az elnökjelöltjét. Alain Juppé már jelezte, hogy indul a megmérettetésen, Nicolas Sarkozy még nem jelentette be, de a francia média az indulását gyakorlatilag tényként kezeli. A baloldalon januárban rendeznek előválasztást, Francois Hollande az év végén kíván dönteni arról, hogy újrajelölteti-e magát.

A reprezentatív felmérés július 8. és 10 között 1001 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.

Forrás: MTI

Friss hírek