Szerdán kapnak néhány fekete pontot a törökök

A török uniós tárgyalási folyamat alakulásáról szóló jelentést szerdán mutatja be az Európai Bizottság, várhatóan elég kedvezőtlen lesz a kép, tekintve az utóbbi hónapok eseményeit.

Michael Roth uniós ügyekért felelős német külügyi államminiszter a Die Welt című német lapnak adott interjút, melyben kifejtette, hogy hatalmas félreértés alakulhatott ki a török állampolgárok uniós vízumkötelezettségének ügyében, hiszen az EU nem adhat vízummentességet egyfajta ellenszolgáltatásként.

A vízumkötelezettség megszüntetéséhez teljesíteni kell a már jóval a menekültügyi megállapodás előtt rögzített feltételeket – a török fél számos feltételt teljesített, néhányat viszont még nem, így nem hajtotta végre például a terrorizmus elleni harcról szóló jogszabályok reformját. Nincs vízummentesség, amíg ez a reform nincsen készen – húzta alá a külügyi államminiszter.

Michael Roth elmondta azt is, arra számít, hogy kedvezőtlen kép bontakozik majd ki a török uniós tárgyalási folyamat alakulásáról szóló jelentésben, amelyet szerdán mutat be az Európai Bizottság. A testület „nagyon higgadtan, nagyon világosan és nagyon kritikusan mérleget von mindarról, ami Törökországban rosszul vagy egyáltalán nem halad előre, és sajnos sok ilyen ügy van” – mondta.

Azonban a csatlakozási tárgyalásokat folytatni kell, mert megszakításuk csak azt eredményezné, hogy „magukra maradnának a nyugatias törökök” – tette hozzá Michael Roth, kiemelve, hogy a török társadalom jelentős része továbbra is európai orientációjú, és sokat remél az EU-tól.

„Nem okozhatunk csalódást ezeknek az embereknek, éppen elég nehéz dolguk van Törökországban” – mondta.

A törökországi belpolitikai fejleményekről szólva kiemelte, hogy „semmi köze az európai értékekről, a jogállamiságról, a demokráciáról és a sajtószabadságról alkotott felfogásunkhoz mindannak, ami Törökországban történik”. Ezért „válaszunk a török kormánynak kristálytiszta: ez így nem mehet tovább”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »