A francia Total vezetésével új konzorcium alakult egy iráni gázmező feltárására

A nyugati energiaipari vállalatok közül elsőként a Total tért vissza a nemzetközi szankciók hatálya alól kikerült Iránba: a francia olajipari vállalat kedden Teheránban előzetes megállapodást írt alá iráni és kínai partnerével egy jelentős gázmező feltárásában és kiaknázásában való együttműködésről.

Irán nemzeti olajvállalata, a National Iranian Oil Company (NIOC), a Kínai Állami Kőolaj-, és Gázipari Vállalat (CNPC) és Total konzorciumot hozott létre az Irán és Katar közt elterülő hatalmas gázmező, a Déli Pars-mező 11. szakaszának feltárására és kiaknázására. A kétlépcsős beruházás összesen 4,8 milliárd dollárba kerül, az első fázis költségét 2 milliárd dollárra becsülik.

A konzorciumot a Total vezeti, 50,1 százalékos részesedéssel, a kínai vállalat 30, az iráni pedig 19,9 százalékos hányaddal bír.

A végleges megállapodást a tervek szerint 2017 elején írják alá, a kitermelés pedig 40 hónappal később kezdődnek. A gázmezőre kiadott kutatási és kitermelési jog 20 évre szól, a befektetések pedig 10 év elteltével térülnek meg. A fejlesztés eredményeként napi 1,8 milliárd köbméter földgázt tudnak kitermelni, ami napi 370 ezer hordó kőolajnak felel meg.

Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodásnak köszönhetően januárban feloldották az Iránt sújtó nyugati büntetőintézkedések jelentős részét. A nagy nyugati vállalatok nagyon szeretnének visszatérni a hatalmas kőolaj- és földgázkinccsel rendelkező Iránba, de eddig nem sokra jutottak. Bár Irán azt ígérte, hogy megnyitja olajiparát, a külföldi cégek, köztük a BP és az Eni a közelmúltban arra panaszkodott, hogy még mindig túl kevés információt kaptak az olajmezőkről és a szerződéses feltételekről, ami akadályozza a befektetési döntések meghozatalát.

A francia Total már játszott fontos szerepet az iráni energiaiparban, egyebek között részt vett a Déli Pars-mező 2. és 3. szakaszának fejlesztésében a 2000-es évek elején. Miután a nemzetek közössége 2010-ben súlyos szankciókkal sújtotta Iránt, a Total is kivonult az országból.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply