Egyre több áldozata van a moszuli offenzívának

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet foglyul ejtette az iraki biztonsági erők 295 egykori tagját és 1500 családot Moszul környékén – mondta el Ravina Shamdasani ENSZ-szóvivő kedden.

A kiköltöztetett és elrabolt embereket a dzsihadisták „valószínűleg élőpajzsként akarják felhasználni, vagy meg akarják gyilkolni őket” – figyelmeztetett az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője. A túszejtést a múlt héten hajtották végre, miután az iraki elitalakulatok behatoltak Moszul keleti negyedeibe. A moszuli offenzíva október 17-én kezdődött meg az iraki kormányerők, illetve síita, szunnita és kurd milíciák részvételével, nemzetközi légi támogatás mellett.

Az iraki biztonsági erők 100 egykori tagját november 3-án rabolták el a Moszultól 20 kilométerre nyugatra fekvő Mavali faluból. 195 társukat november 1. és 4. között ejtették túszul Tal-Afar körzetben. A fogolyként kezelt családokat a dzsihadisták lakhelyükről a moszuli repülőtérre terelték. „Ezeknek a civileknek a sorsa egyelőre tisztázatlan” – tette hozzá Shamdasani.

Az ENSZ arról is értesült, hogy a szélsőségesek legalább 30 sejket túszul ejtettek a főként jazidik lakta Szindzsár körzetben november 2-án és 3-án. Közülük 18-at állítólag még pénteken ki is végeztek.

Eközben iraki nyomozók egy tömegsírt vizsgáltak kedden a Moszultól 30 kilométerre fekvő Hammám el-Alilban. A települést előző nap elfoglaló iraki erők szúrós szagra figyeltek fel. Egy buldózer meglazította a talajt, és oszló tetemeket, műanyag zacskókat, foszladozó ruhákat és plüssállatokat fordított ki belőle. A helyszínen tartózkodó tisztségviselők szerint mintegy száz holttest feküdhet a tömegsírban. Az Iszlám Állam számtalan mészárlást hajtott végre az általa elfoglalt szíriai és iraki területeken, ezek közül többet videóra vett és megosztott az interneten elrettentésképpen.

Az ENSZ-szóvivő elmondta: vizsgálják, hogy a tömegsírba esetleg azt az 50 rendőrtisztet temették-e, akiket ugyanebben a térségben gyilkoltak meg a dzsihadisták az előző hónapban.

Kapcsolódó cikkünk: Moszul: visszafoglalt városok, menekülő vezető, tömegsír

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »