Moszul: visszafoglalt városok, menekülő vezető, tömegsír

Visszafoglalta a Moszult ostromló iraki hadsereg az Iszlám Államtól (IÁ) a várostól délre eső utolsó nagyobb települést, Hammám el-Alilt – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség. Iraki kurd biztonsági források szerint a dzsihadisták hétfőn kiszorultak a Moszultól északkeletre fekvő Basika városból is.

Katonák, rendőrök és a terrorelhárítás különleges egységei teljesen átvették az irányítást a Moszultól 15 kilométerre délkeletre fekvő városban. Hammám el-Alil elfoglalása kulcsfontosságú volt: innen az iraki erők gyorsabban el tudják érni Moszul déli külvárosát, ahol a nemzetközi repülőtér és az a nagy katonai támaszpont is található, ahonnan az iraki hadsereg kénytelen volt elmenekülni még 2014 júniusában, amikor az Iszlám Állam hatalmába kerítette a várost.

Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint Hammám el-Alil környékén az iraki katonák megölték az IÁ egyik parancsnokát. A híradás szerint a férfit Abu Hamzának hívták, és algériai volt.

Az észak-iraki kurd autonóm terület harcosai a Moszultól 30 kilométerre északkeletre fekvő Basika várost kezdték el ostromolni hétfő reggel az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásainak támogatásával, és heves harcok árán sikerült is visszafoglalni a települést. Miután a pesmergák bekerítették őket, mintegy tíz szélsőséges robbantotta fel magát a rejtekhelyén – közölte egy iraki kurd biztonsági forrás. Az összecsapások végeztével tűzszerészek megkezdték a taposóaknák és egyéb álcázott robbanószerkezetek hatástalanítását, amelyeket az Iszlám Állam tagjai rejtettek el korábban városszerte.

Az iraki hadsereg kelet felől már behatolt Moszul területére, és több városnegyedben is átvette az ellenőrzést. A katonák észak felől is közelítenek a város felé. Ugyanakkor az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi fellegvárának számító Moszul közelében nagyjából száz lefejezett holttestet rejtő tömegsírra bukkant az iraki hadsereg. A tetemeket az észak-iraki nagyvárostól 15 kilométerre délkeletre fekvő, a szélsőségesektől a napokban visszafoglalt Hammám el-Alil nevű település agráriskolájának területén találták – olvasható a hadsereg által kiadott közleményben.

Egyelőre nem világos, hogy az áldozatokat mostanában ölték-e meg, és  civilekről vagy katonákról van-e szó. Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint polgári áldozatokat rejt a tömegsír. Az ENSZ két hete arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélsőségesek többtucatnyi civillel végezhettek az IÁ utolsó iraki bástyája, Moszul ostromának október 17-i kezdete óta.

Abu Bakr al-Bagdadi

Hétfőn a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az iraki hadsereg közlésére hivatkozva jelentette, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője elmenekült Moszulból.

Az iraki fegyveres erők sajtóosztályának közlése szerint hírszerzési források megerősítették, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, 150 családot élő pajzsként használva az esetleges légicsapások ellen, elhagyta a dzsihadisták ostrom alatt álló iraki fellegvárát. A múlt héten Bagdadi felszólította a terrorszervezet harcosait, hogy a bármi áron védjék meg Moszult, egyben azzal fenyegette meg az iszlamisták elleni hadműveletben részt vevő Törökországot, hogy az Iszlám Állam „új tevékenységi területének” nevezte a szomszédos államot.

Fuád Maszúm iraki elnök a Kyodo japán hírügynökségnek adott exkluzív interjújában vasárnap azt mondta: bízik abban, hogy országa fegyveres erői az év végéig kiűzik Moszulból a szélsőségeseket, és ha ez bekövetkezik, akkor nem fognak már sokáig kitartani a szíriai Rakkában sem.

Az iraki elnök rámutatott, hogy terveik szerint nem megölni, hanem elfogni akarják a dzsihadisták vezérét. Fuád Maszúm szerint Bagdadi az iraki-szíriai határ mentén folyamatosan mozogva próbálja kijátszani az ellene hajtóvadászatot folytató erőket. „Reméljük, hogy el tudjuk fogni Bagdadit, mivel Szaddám Huszeinhez hasonlóan bíróság elé szeretnénk állítani” – utalt Maszúm az iraki diktátorra, akit egy iraki törvényszék ítélt halálra emberiesség elleni bűnökért, s 2006-ban kivégezték.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák október 17-én indították meg a támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen, amelyet 2014-ben rohantak le a szélsőségesek, és ahol Bagdadi nem sokkal később kikiáltotta az Iszlám Állam „kalifátusát”. Az iraki erők a hadművelet megindítása óta már elérték Moszul külvárosait. Amerikai becslések szerint 3-5 ezer szélsőséges fegyveres lehet a városban, miközben Bagdad 25 ezer embert mozgósított Moszul visszafoglalására, és a kormányerők az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció légierejének támogatását is élvezik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »