Brexit: May India felé kacsingat

Nagy-Britanniának nem kell addig várnia, míg kilép az EU-ból ahhoz, hogy szorosabbra fűzze a kereskedelmi kapcsolatokat Indiával – mondta Theresa May brit miniszterelnök hétfőn, Újdelhiben tett látogatása alkalmával.

May, aki először jár Indiában júliusi hivatalba lépése óta, „korlátlannak” nevezte a brit-indiai kapcsolatban rejlő lehetőségeket és egy olyan programra tett javaslatot, mely nagyban megkönnyítené az indiai üzleti utazóközönség életét egy sokkal kevésbé szigorú útlevél ellenőrzés által.

„Azt fogom megvitatni Modi miniszterelnökkel, hogyan tudjuk mélyíteni a kereskedelmi és befektetési tárgyalásokat a két ország között, valamint konkretizálni, hogy mi az, amit még tenni tudunk annak érdekében, hogy kiaknázzuk a vállalkozásokban, iparágakban, az exportőrökben és befektetőkben rejlő potenciált” – nyilatkozta a brit miniszterelnök. „És ezzel nem kell addig várni, míg elhagyjuk az Európai Uniót” – tette hozzá.

May, aki azt akarja, hogy Nagy-Britannia globálisan vezető szerepet töltsön be a szabadkereskedelem terén, elmondta: azt tervezi, hogy a látogatás során sikerül csökkenteni a kereskedelmi akadályokat Indiával, valamint megnyitni az utat Brexit utáni szabadkereskedelmi tárgyalássorozathoz.

Ám May csak az üzleti ügyben utazók esetében tett ígéretet engedményekre, az indiai diákokra továbbra is vonatkoznának az eddigi szabályok. Az indiai kormány azonban azt szeretné, ha a britek a tanulók és a szakképzett munkaerő számára is biztosítanák ugyanazon előnyöket.

Narendra Modi indiai miniszterelnök szerint létfontosságú, hogy India és Nagy-Britannia együtt határozza meg a 21. század tudásalapú gazdaságát. Továbbá „nagyobb mobilitást és az oktatási és kutatási lehetőségekben való részvételt” szeretne a fiatalok számára, mellyel egyértelműen a 2010 óta drasztikusan csökkenő, a szigetországban tanuló indiai diákok számára utalt. Míg ugyanis May belügyminiszterként tevékenykedett – azaz az elmúlt öt évben – az indiai tanulók száma majdnem hatodrészére apadt az Egyesült Királyságban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek