Tízezer moszuli gyerek szorul sürgős segítségre

Eddig mintegy 22 ezer ember menekült el a moszuli harcok elől – közölte Stephane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője csütörtökön. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szerint mintegy 9700 gyermek szorul sürgős segítségre a menekültek közt.

Az iraki kormányerők és a helyi fellegvárát védő Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosainak összecsapásai elől menekülő emberek nagyjából felét menekülttáborokban helyezték el, míg a többieket a környező településeken fogadták be – tájékoztatott a szóvivő. Dujarric szerint az ENSZ és humanitárius partnerei több mint 25 ezer menekültnek és rászoruló lakosnak osztottak élelmet, ivóvizet és gyógyszereket a nemrég visszafoglalt településeken.

Talib Sagáti altábornagy, a közös katonai műveleti parancsnokság vezetője újságíróknak elmondta, hogy több mint 5000 civilt evakuáltak menekülttáborokba Moszul nemrég elfoglalt keleti negyedeiből. Az altábornagy szerint Gogdzsali, asz-Szamah és al-Karama negyedekből szerda óta jönnek az emberek. Sagáti rámutatott, hogy az iraki erők legfőbb kihívásai közé tartozik a civil lakosság véráldozatának megakadályozása és az infrastruktúra megőrzése.

A Gogdzsali negyedben a biztonsági erők lövéseket adtak le a levegőbe, hogy feloszlassanak egy civilekből álló tömeget. Az emberek az iraki migrációs és menekültügyi minisztérium által osztott segélyekért álltak sorba. Iraki csapatok kedden hatoltak be Moszul Gogdzsali és Karama nevű lakónegyedeibe, miután az ország fegyveres erői október 17-én indították meg a hadműveletet az ország második legnagyobb városának a visszavételéért az Iszlám Államtól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »