Ügyészségi nyomozás lesz a lengyel helikoptervásárlás ügyében

A varsói kerületi ügyészség nyomozást indított a francia Caracal helikopterek megvásárlását célzó tender ügyében – mondta Michal Dziekanski, a nyomozóhatóság szóvivője pénteken a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak  (TVPInfo).

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kezdeményezésére elindított eljárás az eredménytelen tárgyalások nyomán október elején lezárt tenderre vonatkozik, melynek keretében Lengyelország összesen 2,53 milliárd euró értékben 50 Caracal típusú helikoptert szerzett volna be az Airbus Helicopters francia gyártótól. A varsói ügyészség szóvivője úgy tájékoztatta pénteken a TVPInfót: az eljárás során a 2012-ben kiírt tender egész folyamatát vizsgálják, egészen a lezárásáig.

A PiS már 2015 májusában, a Caracalok előzetes megválasztása után tett a pályázatra vonatkozó ügyészségi panaszt, azzal érvelve, hogy a tenderben alaptalanul előnyben részesíthették a francia helikoptergyártót.

A PiS többek között Tomasz Siemoniak akkori nemzetvédelmi minisztert gyanúsította törvénytelen lépésekkel. Az ügyészség azonban eredetileg elutasította a tavaly novemberig ellenzékben lévő párt kezdeményezését, és csak most vizsgálta felül korábbi döntését.

A kormányzó párt képviselői a tender szabályosságát kétségbe vonó, az utóbbi napokban megjelent sajtóértesülésekre is utaltak, egyebek mellett arra, hogy Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő október közepén úgy nyilatkozott: az előző kormány „az Európai Unió és a NATO keretében kötött úriemberi megállapodás keretében” döntött 2015 áprilisában arról, hogy a légvédelem megerősítését célzó tender utolsó fázisában éppen a francia helikoptergyártóval tárgyal.

Varsó az Airbus Helicopters-szel folytatott tárgyalások során a lengyelországi üzemek fejlesztését célzó ellentételezési programról szóló megállapodáshoz kötötte a végleges döntést. A tender lezárása után, október közepén Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter új tenderek kiírását helyezte kilátásba.

Az első, 230 millió euró értékű pályázathoz ugyanazt a három gyártót – az Airbus Helicopters mellett az amerikai Sikorsky repülőgépgyártót, valamint az olasz Leonardo céget – hívták meg, amelyek a legutóbbi eljárásban is részt vettek. E tender során 2018-ban vásárolnak új gépeket. Az idei év végéig – egy másik eljárás keretében – Lengyelország két, Sikorsky által gyártott, Black Hawk típusú harci helikoptert vásárol.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »