Blair: “Katasztrófa” a Brexit-szavazás eredménye

Tony Blair volt brit miniszterelnök szerint “katasztrófával ér fel” a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredménye, ezért “minden lehetőséget nyitva kell hagyni”, beleértve az esetleges újabb népszavazást is, mivel nem kizárt, hogy a választók meggondolják magukat.

A 63 éves Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a június 23-án tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás idején “azt tudtuk, hogy mit nem szeretünk az Európai Unióban”, de a brit választók azóta sem kaptak részletes képet arról, hogy mi az EU-tagság alternatívája, “hogy néz ki majd a realitás”, miután Nagy-Britannia kilépett az unióból.

Blair – aki nemrégiben egyenes utalást tett arra, hogy fontolgatja visszatérését a brit politikába – a pénteki BBC-interjúban hozzátette: ha az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások eredményeként elért majdani egyezménynek olyan súlyos következményei lennének Nagy-Britanniára nézve, hogy a választók esetleg meggondolják magukat, és mégsem akarnának kilépni az unióból, akkor meg kell találni annak a módját, hogy e véleményüket kifejezésre juttathassák, akár a parlamenten keresztül, akár egy parlamenti választáson, vagy akár egy új népszavazáson.

“Nincs semmi ok arra, hogy bármilyen opciót kizárjunk. Az ország hozott egy döntést a népszavazáson, és ezt nem lehet visszafordítani – hacsak nem válik egyértelművé, hogy a tényekkel szembesülve az emberek meggondolták magukat” – fogalmazott a volt brit kormányfő. Hozzátette: nem lehet figyelmen kívül hagyni annak a 16 millió brit választónak a véleményét, aki a júniusi népszavazáson a bennmaradásra voksolt.

A jelenlegi konzervatív brit kormány azonban kizárja az újabb népszavazást az EU-tagságról. Theresa May miniszterelnök a Konzervatív Párt e hónap elején tartott éves kongresszusán kijelentette: a referendumon hozott döntésnek érvényt kell szerezni, nem szabad kísérleteket tenni arra, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon, sem arra, hogy “a hátsó ajtón keresztül valahogy” visszatérjen az unióba, és nincs lehetőség újabb népszavazásra sem.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »