Több száz migráns átvételét kérheti Franciaország

Németországba kerülhet a franciaországi Calais dzsungel néven ismert illegális menekülttáborának több száz lakója – írta kedden a Rheinische Post című német lap.

A düsseldorfi lap értesülése szerit a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) azzal számolnak, hogy a francia hatóságok a rögtönzött sátortábor felszámolása nyomán több száz menedékkérő átvételét kérik majd, arra hivatkozva, hogy Németországban vették nyilvántartásba őket.

A francia fél a menedékkérők visszaküldését a menekültügyet európai uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini rendelet alapján kérheti, amely főszabályként előírja, hogy abban a tagállamban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU területére. A Rheinische Post forrásai szerint a német fél nyitott az esetleges francia megkeresésekre. Ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy az érintett menedékkérők Franciaországban bíróságon megtámadhatják a Németországba küldésükről rendelkező menekültügyi hatósági határozatot.

A Calais-ből érkező menedékkérők jelentős részét minden bizonnyal Észak-Rajna-Vesztfáliában kellene elhelyezni – írta a tartományi lap. Az Észak-Rajna-Vesztfáliában ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy szakpolitikusa szerint nem kellene átvenni Franciaországtól menedékkérőket. Németország „éppen elég menekültet fogad be, és Franciaországnak is hozzá kell járulnia” a menekültkérdés rendezéséhez – mondta a lapnak Gregor Golland. A tartományi gyűlés (Landtag) képviselője hozzátette: azért is ellenzi a Calais-ből esetlegesen érkezők befogadását, mert „a franciák nem voltak hajlandóak befogadni menekülteket Németországból”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »