Társaságiadó-reformra tett javaslatot az Európai Bizottság

A vállalatok adóztatásának átalakítására tett javaslatot kedden délután az Európai Bizottság, amelynek célja egy növekedésbarát és tisztességes társaságiadó-rendszer létrehozása az uniós egységes piacon.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint „a társaságiadó-reformmal kapcsolatos átfogó csomagba beemelt közös konszolidált társaságiadó-alap (kkta) könnyebbé és olcsóbbá teszi az üzleti tevékenységet az egységes piacon, és egyúttal az adóelkerülés elleni küzdelem hasznos eszközeként szolgál”. Közölték, a kkta bevezetésével a vállalkozások első ízben kapnak uniós szinten egységes szabálykönyvet az adóköteles nyereségük kiszámítására vonatkozóan. Az új rendszer kötelező lesz a multinacionális vállalatcsoportokra nézve, biztosítva, hogy az évi 750 millió eurót meghaladó bevétellel rendelkező cégek a nyereségük tényleges keletkezési helyén adózzanak. Ez arra fogja ösztönözni a vállalatokat, hogy tevékenységüket hitelfelvétel helyett sajáttőke-bevonással és a piaci lehetőségek kiaknázásával finanszírozzák.

A közös konszolidált társaságiadó-alap emellett a várakozások szerint az innovációt is támogatni fogja, teljes körű alkalmazása esetén 3,4 százalékkal is megnövelheti a beruházások teljes összegét az Európai Unióban. A kkta előnyösebbé teszi az egységes piacot a vállalkozások számára, amelyeknek immár elég lesz egyetlen szabályrendszert alkalmazniuk, és valamennyi uniós tevékenységük vonatkozásában egyetlen adóbevallást benyújtaniuk a hazai adóhatósághoz. A cégek ráadásul könnyebben tudják majd elindítani külföldi tevékenységüket.

A bizottság a mielőbbi előrelépés érdekében a kkta gyakorlati megvalósítását egy könnyebben kezelhető, kétlépcsős folyamatra bontotta. A közös adóalapról rövid időn belül megállapodás születhet, hogy elérhetővé váljanak a legfontosabb előnyök a vállalkozások és a tagállamok számára. Röviddel ezután kerülne sor a konszolidáció bevezetésére, aminek nyomán a rendszer kínálta valamennyi előny megvalósulna.

Brüsszel a kettős adóztatással kapcsolatos uniós viták rendezésének továbbfejlesztésére is javaslatot tett, a szakértők meglátása szerint ez ugyanis jelentős akadályt gördít a vállalkozások útjába, aláássa a kiszámíthatóságot, valamint szükségtelen kiadásokkal és pénzforgalmi problémákkal jár. „Az adópolitikát a gazdasági növekedésre és a társadalmi igazságosságra vonatkozó uniós célkitűzések szolgálatába kell állítanunk. A ma bemutatott javaslatok célja a növekedés és a beruházások élénkítése, a vállalkozások támogatása és a méltányosság biztosítása” – hangsúlyozta Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi uniós biztos szerint „a pénzügyminisztereknek friss szemmel kell megvizsgálniuk ezt az ambiciózus és korszerű csomagot, amely a 21. század követelményeinek megfelelő, jól megalapozott adórendszert hoz létre”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »