Seehofer: a CDU megváltoztatta menekültpolitikáját

Angela Merkel német kancellár kormánya a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nyomására megváltoztatta menekültpolitikáját, és a CSU a menekültpolitika gyakorlati oldalát tekintve valamennyi célját elérte a kancellárnál – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy hétfői televíziós interjúban.

A politikus a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a szövetségi kormány irányváltást hajtott végre a menekültügyben, és „tényleges bevándorlási politikája” megváltoztatásához a CSU adta meg a döntő lökést. Ez az irányváltás vezetett el ahhoz, hogy csökken a Németországba érkező menekültek száma.

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel nem enged a CSU legfőbb követelésének, vagyis annak, hogy korlátozzák évi 200 ezer főben a befogadható menekültek számát, Horst Seehofer azt mondta: „a tényleges politikát tekintve mindent elértünk, amit akartunk”, hiszen Angela Merkel elkötelezte magát amellett, hogy nem fordulhat elő többé olyan menekültügyi helyzet, mint tavaly.

Hozzátette, hogy most már csak a jövőre vonatkozó szabályokról van szó, és a CSU a 200 ezer fős felső határ kérdéséről továbbra is egyeztet  a testvérpárttal, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

Horst Seehofer jelezte, előfordulhat, hogy nem sikerül megállapodni a felső határ ügyében, de ez nem akadályozná a testvérpártok együttműködésének folytatását, így a közös felkészülést a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra. Mint mondta, nem egyszer előfordult már, hogy voltak olyan elemek a CSU programjában, amelyek nem kerültek bele a közös, CDU/CSU-s választási programba.

A CSU és a CDU az utóbbi hetekben a választási program tartalmi kérdéseiről egyeztetett. Valószínűleg sikerül közös programot kidolgozni, és az együttműködés folytatásáról a két párt vezető testületei egy bajorországi közös ülésen hoznak majd végső döntést. Ugyanakkor meglehet, hogy a CSU egyes ügyekben önálló álláspontot képvisel majd a választási kampányban – mondta Horst Seehofer.

Az utóbbi napokban a CSU több tekintélyes politikusa is kiállt amellett, hogy sorban negyedszer is Angela Merkel legyen a pártszövetség kancellárjelöltje. Manfred Weber, a CSU elnökségi tagja, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy „Angela Merkel a jelöltünk, ehhez nem férhet kétség”. Ezt mihamarabb ki kell mondania „neki is és nekünk is” – tette hozzá, utalva arra, hogy Merkel még nem közölte, kíván-e indulni ismét a kancellári tisztségért.

Forrás: MTI

Friss hírek