Duterte: hárman vagyunk a világ ellen – Kína, a Fülöp-szigetek és Oroszország

Egy nappal Duterte azon nyilatkozata után, hogy megszakítja a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, Ramon Lopez kereskedelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy továbbra is fenntartja a Fülöp-szigetek a kereskedelmi és gazdasági egyezményeit az USA-val.

Duterte Pekingben tette a megjegyzést az elszakadásról, ahol éppen egy új kereskedelmi megállapodásnak nyitja meg az utat, miközben kapcsolata Washingtonnal gyorsan romlik.

Ezen a helyszínen bejelentem elszakadásunkat az Egyesült Államoktól” mondta Duterte a Great Hall of People fórumán kínai és fülöp-szigeteki üzletemberek előtt. „Mind katonai, mind gazdasági szempontból” tette hozzá.

Lopez a fülöp-szigetekei CNN-nek magyarázta Duterte megjegyzését Pekingben: „Hadd tisztázzam. Az elnök nem beszélt szétválásról. A gazdasági kapcsolatokat nem szakítjuk meg az Egyesült Államokkal. Az elnök csak azon vágyát említette, hogy szeretné megerősíteni a kapcsolatait Kínával és az ázsiai régióval, akikkel évszázadok óta folyik a kereskedés”. A miniszter szerint a Fülöp-Szigetek így próbál „nem túlságosan függeni az egyik oldaltól”. Hozzátette, hogy a kereskedelmi és beruházási tevékenységek továbbra is folytatódnak a Nyugattal, főleg az Egyesült Államokkal.

Duterte erőfeszítései, hogy egyezséget kössön Kínával hónapokkal azután, hogy a hágai bíróság szerint Kínának nincsenek történelmi jogai a Dél-kínai-tenger egyes területein, jól mutatja a június 30-án hivatalba lépett elnök megváltozott külpolitikai irányát.

Az Egyesült Államok Manilában látott fontos szövetségest azon törekvéseiben, hogy kiegyenlítődjön az ázsiai források piaca a feltörekvő Kínával szemben.

  • Korábban írtuk:

Az Egyesült Államok nagykövetségének sajtóattaséja szerint a filippínó elnök megjegyzései „fölösleges bizonytalanságot” teremtenek. „Nagyon sok hasonló zavaró megjegyzést hallottunk mostanában a fülöp-szigeteki elnöktől, ami megmagyarázhatatlanul ellentmond annak a szoros kapcsolatnak és együttműködésnek, ami fennáll a filippínók és az amerikaiak között” nyilatkozta a sajtóattasé.

„Még várjuk a magyarázatot a fülöp-szigeteki kormánytól, hogy a „szétválás” mit is jelenthet, de addig is fölösleges bizonytalanságot teremt.” tette hozzá. Azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja szövetségeseit és azokkal kötött egyezményeit és reméli, hogy a Fülöp-szigetek is hasonlóan tesz majd.

Marie Banaag a fülöp-szigeteki elnöki sajtóiroda helyettes államtitkára szerint nem kell elsietni az elnök bejelentésének értelmezését és további iránymutatást várnak a Külügyminisztériumtól vagy magától az elnöktől hazatérése után.

Duterte Pekingben elmondta, hogy „egy új világnézeti ideológiára váltott át” amelyben az Egyesült Államok veszített. „Lehet, hogy elmegyek Oroszországba is, hogy beszéljek Putyinnal és elmondom neki, hogy hárman vagyunk a világ ellen: Kína, Fülöp-Szigetek és Oroszország” tette hozzá.

A Fülöp-szigetek Kínával való kapcsolata azonban az utóbbi években a dél-kínai-tengeri viták miatt megromlott, mert Kína a hajózási szempontból fontos vizek túlnyomó részét magának követeli.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »