Hollande: Nagy-Britanniának fizetnie kell a Brexit miatt

Francois Hollande francia elnök szerint az Egyesült Királyságnak el kell szenvednie a Brexittel járó következményeket, mivel az Európai Uniónak ragaszkodnia kell a blokk alapvető elveihez – írja a Financial Times.

„Nagy-Britannia úgy döntött, véghezviszi a Brexitet, és szerintem a „hard Brexit” mellett döntenek majd. Nos, ez esetben nekünk is végig kell menni az úton, hogy ez valóban meg is valósuljon. Sőt, különösen keménynek kell lennünk az ügyben” – mondta Hollande. Hozzátette: ennek elmulasztása azt eredményezné, hogy más EU-tagországok is kísértés áldozatává eshetnek, hogy kövessék a britek példáját. „Kell a fenyegetés, kell a kockázat, kell, hogy ennek ára legyen” – fogalmazott a francia elnök.

Hollande ezen kijelentéseit azután tette, hogy Theresa May brit miniszterelnök azt mondta a konzervatív párt éves konferenciáján tartott beszédében a hét elején: a szigetország 2019-ig bezárólag kilép az EU-ból. May arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság „teljesen független, szuverén” ország lesz, amivel a „hard Brexit” megvalósítására utalt.

A francia elnök gondolatai nagyon hasonlóak Angela Merkel német kancellár kijelentéseihez, miszerint Nagy-Britanniának el kell fogadnia az EU négy alapvető szabadságelvét – az áruk, a szolgáltatások, a tőke és az emberek szabad mozgását az Unión belül – ha továbbra is korlátlan hozzáférést szeretne a kontinens egységes belső piacához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Financial Times

Friss hírek