Jordánia nem tud több menekültet befogadni, lezárták a határt

Jordánia lezárta Szíriával közös határszakaszát, hogy korlátozni tudja a menekültek beáramlását – a két ország közötti határszakaszon 75 ezer ember torlódott fel.

A határt ezentúl csak a katonaság használhatja és csak humanitárius válság esetén nyithatják meg újra, az ország nem tud több szíriai menekültet befogadni – jelentette ki Hani Mulki jordániai miniszterelnök.

hani_al_mulki

Hani Al-Mulki, Jordánia miniszterelnöke

Jordánia gazdaságát erősen sújtják a szomszédos országokban – Irakban és Szíriában – kialakult konfliktusok, a kereskedelmi aktivitás visszaesett, Jordánia népességének pedig immár 20%-át (!) adják a szíriai menekültek, akiknek ellátásához nem elegendőek a nemzetközi segélyek, így a kormány augusztusban egy hároméves lejáratú, 723 millió dolláros hitelt vett fel az IMF-től gazdasága életre keltéséhez.

Az ENSZ élelmezési programja még júniusban jelezte, hogy a menekültek feltorlódása Jordánia északkeleti határán humanitárius katasztrófához vezethet és sürgős nemzetközi beavatkozásra lenne szükség.

  • Kapcsolódó cikkünk

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »