Kerry: a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák Szíriában diplomácia helyett

Az Egyesült Államok továbbra is a Szíriában dúló polgárháború megoldásán dolgozik, annak ellenére is, hogy Washington előző nap felfüggesztette a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai fegyvernyugvásról – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Brüsszelben.

„Nem hagyjuk cserben a szíriai népet, nem hagyunk fel a béketörekvésekkel, továbbra is azon leszünk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak” – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője.
„Továbbra is egy ésszerű, fenntartható, kikényszeríthető és országszerte érvényes fegyvernyugvás megteremtésén fogunk dolgozni, és ez magában foglalja a szíriai és orosz harci repülőgépek felszállási tilalmát a kijelölt területeken” – mondta a tárcavezető.

Az Egyesült Államok hétfőn függesztette fel a fegyverszüneti tárgyalásokat Oroszországgal, mondván, hogy Moszkva nem tartja be a tűzszüneti feltételeket, főként, ami a humanitárius vonatkozású kötelezettségeket illeti. John Kerry ennek kapcsán leszögezte, Washington célja a tárgyalások folytatásához szükséges feltételek megteremtése. Hozzátette, „Oroszország és Szíria pontosan tisztában van vele, hogy mit kellene ehhez tennie”.

Az amerikai külügyminiszter emellett élesen bírálta a Kreml azon „felelőtlen és mélységesen meggondolatlan” döntését, amelynek értelmében Oroszország támogatást nyújt Bassár el-Aszad szíriai elnöknek. Kerry azzal vádolta meg Oroszországot, hogy szemet huny afelett, hogy az Aszad-rezsim hordóbombákat és klórgázt vet be a felkelők ellen, szerinte a „felperzselt föld taktikáját” alkalmazzák a diplomácia helyett. Úgy vélte, hogy ha Moszkva komolyan békét szeretne, akkor másképpen viselkedne.

  • Korábbi cikkünk a témában

John Kerry a kedden kezdődött, kétnapos EU-Afganisztán konferenciára utazott Brüsszelbe, amelyen az uniós tagországok külügyminiszterei mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is jelen lesz.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »