Brexit: Leépítések lesznek a pénzügyi szektorban

A londoni pénzügyi szektorban lévő munkahelyeket az Európai Unióba fogják áttelepíteni a Brexit után, függetlenül attól, hogy milyen megegyezés jön létre a hozzáféréssel kapcsolatban a pénzügyi szolgáltatások piacán – mondta a londoni City vezetője hétfőn.

Vasárnap Theresa May brit miniszterelnök kijelentette, hogy március végéig megkezdik a kilépési folyamat indítását. May most először mondott konkrét időpontot a tárgyalások elindítására. London jövőbeli szerepe – mint Európa pénzügyi központja – nagyon fontos tárgyalási pont lesz. A bankok igyekeznek megtartani a „egységes európai útlevél” jogát, mely lehetővé teszi számukra, hogy eladják a pénzügyi szolgáltatásaikat az EU-n belül.

James Bardrick, a City egyesült királyságbeli leányvállalatának vezetője – melynek nagyjából 9 000 alkalmazottja van – elmondta, hogy még ha Nagy-Britannia meg is tudná szerezni ezt a jogot, a bankok valószínűleg újragondolnák a Londonnal való együttműködést. „A kockázatkezelés miatt egy kiegyensúlyozottabb modellt szeretnének” – nyilatkozta Bardick a küldötteknek mondott beszédében a Konzervatív Párt éves konferenciáján Birminghamben. „Nem valószínű, hogy ennyire megbíznak egy olyan szolgáltatóban, aki már nem része az adott gazdasági szektornak. Ha nincs hozzáférésed az EU egységes piacához, vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem tudsz majd megvalósítani Londonból” – tette hozzá.

Közel 2,2 millió ember dolgozik a pénzügyi szektorban Nagy-Britanniában, mely 190 milliárd fonttal járult hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához 2014-ben. Ez a brit gazdaság termelésének 11,8 százalékát tette ki.

Korábban hétfőn az ír központi bank kockázati igazgatója, Gerry Cross azt mondta egy beszédében, hogy nem szabad rövidre zárni az engedélyezési eljárást azoknak a pénzügyi szolgáltató cégeknek az ügyében, melyek szeretnének átköltözni Írországba a Brexit után.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek