Brexit: London nyitva hagyja az ajtót a képzett munkaerő előtt

A brit pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia „nem zárja be az ajtót” a magasan képzett külföldi munkaerő előtt azután sem, hogy elhagyta az Európai Uniót. Philip Hammond a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, szombaton ismertetett interjúban kijelentette: bármilyen megoldás szülessen is a kilépési tárgyalásokon a bevándorlás szabályozására, a brit kormány e szabályozási jogokkal „felelősen fog élni”.

Hammond szerint a bevándorlás majdani szabályozási rendszerét úgy kell alkalmazni, hogy az segítse a brit gazdaság fejlődését. Az EU-tagságról júniusban tartott népszavazás – amelyen a többség a kilépésre voksolt – megmutatta, hogy a brit választók a szuverenitás és a határok feletti ellenőrzés visszaszerzését várják el a kormánytól, de olyan módon, hogy a brit gazdaság tovább növekedhessen – tette hozzá. A pénzügyminiszter szerint a brit kormány „bizonyosan” nem arra fogja felhasználni a jövőbeni bevándorlási szabályozást, hogy „bezárja az ajtót” a magasan képzett külföldi munkaerő előtt, ha jelenlétük elősegíti a befektetések beáramlását és a növekedést, „legyen szó bankárokról, szoftverfejlesztő mérnökökről vagy globális nagyvállalatok igazgatóiról”.

A brit kormány még nem részletezte, hogy a kilépés után milyen eszközökkel kívánja szabályozni a bevándorlást, de az ausztráliai mintájú, pontozásos elbírálási rendszer bevezetése – amely a népszavazás előtt a kilépést pártoló tábor kampányának egyik fő eleme volt – mára lekerült a napirendről. Theresa May miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy olyan rendszert szeretne, amelyben a brit kormány maga dönti el, hogy ki telepedhet le Nagy-Britanniában. May szerint a pontrendszer éppen ezt nem tenné lehetővé, hiszen ha a pontozásos módszer alapján meghatározott elbírálási kritériumoknak a bevándorlási engedélyért folyamodók megfelelnek, akkor további mérlegelés lehetősége nélkül, automatikusan be kellene őket engedni az országba.

Az elsődleges probléma azonban továbbra is az, hogy az uniós munkavállalók beáramlásának korlátozásával Nagy-Britannia a jelenlegi uniós szabályozás alapján elvileg elveszítené akadálytalan hozzáférését az EU belső piacához. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis ha Nagy-Britannia a kilépés után is hozzá akar férni az egységes uniós piachoz – ahogy azt a brit üzleti szféra folyamatosan követeli -, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez. Theresa May többször hangoztatott véleménye szerint viszont az EU-tagságról tartott népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »