Különadót vezetne be Spanyolország idén októbertől

A társasági adó emeléséről szóló törvényerejű rendeletet fogadott el a spanyol ügyvezető kormány pénteki ülésén, melynek célja, hogy csökkentsék az államháztartási hiányt az Európai Bizottság elvárásai szerint – erről a spanyol pénzügyminiszter beszélt a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

Cristóbal Montoro elmondta: több mint 8 milliárd euró adóbevételt remélnek az emeléstől, amely több mint kilencezer, 10 millió euró feletti éves bevétellel rendelkező céget érint már októbertől. A módosítás révén nekik az eddigi 12 százalék helyett legkevesebb 23 százalékos adót kell fizetniük, a bankok és olajcégek pedig 25 százalékos adóteherrel számolhatnak.

“Ha ezt nem tesszük meg, akkor olyan mértékben csökkennének a társasági adóbevételek, amit nem engedhet meg magának a költségvetés.” – mondta el Montoro. Az adóemelés legalább 2018-ig érvényben maradna, egészen addig, amíg a költségvetési hiányt nem sikerül 3 százalék alá csökkenteni – tette hozzá a pénzügyminiszter.

  • Ezért kell a különadó
Az Európai Bizottság erre az évre 4,6 százalékos, 2017-re pedig 3,1 százalékos deficitet hagyott jóvá Spanyolország számára, és az ügyvezető kormány által tett vállalások – például a társasági adóemelés – miatt tekintett el attól, hogy szankciót szabjon ki az előírt 3 százalékot meghaladó hiány miatt.

Az ügyvezető kormánynak hatásköri korlátai miatt a parlament jóváhagyását kell kérnie a most bejelentett intézkedés életbe lépéséhez.

Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy tárgyalásokat kezdeményeztek a parlamenti többi pártjával, hogy módosítani tudják az idei költségvetési előirányzatot, és eleget tegyenek az uniós kötelezettségeknek.

  • Kapcsolódó cikkünk

Forrás: MTI / Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »